Сачева: Няма неравнопоставеност в това, че едни ресторанти работят, а други - не

Служители на затворени обекти излязоха на протести в Пловдив и Бургас

Протестиращ служител на затворено заведение в Бургас. Снимка: БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева не смята, че има неравнопоставеност в ресторантьорския бранш, коментирайки пред журналисти в Добрич недоволството на собствениците на затворените заведения. От 22 декември ресторантите, които са към хотели, могат да отворят с 50% от капацитета си и само за гостите с нощувка, докато самостоятелните заведения - не.

"Ресторантите, които се намират в хотелите, също са ограничени за Коледните и Новогодишните тържества, като могат да останат отворени до 22 часа", аргументира се Сачева. Министърът допълни, че служителите на тези ресторанти не могат да получат подкрепата от 24 лева на ден до 31 декември, от която ще се възползват заетите в затворените бизнеси. След 1 януари догодина тази помощ ще нарасне на 75 на сто от осигурителния доход на заетите.

Протест на служители на затворени обектии в Бургас. Снимка: БГНЕС

Междувременно, ресторантьори и бармани излязоха на протест в Пловдив и Бургас, притеснявайки се, че ще загубят работата си заради удължаването на локдауна до 31 януари.

Собственици на малки магазинчета в търговски центрове твърдят, че държавата прилага двоен стандарт, защото в много от работещите обекти в същия бранш има струпвания и противоепидемичните мерки не се спазват, съобщи бТВ. 

Барман пък коментира, че затварянето на нощните заведения не ограничава заразата, защото хората продължават да се събират по апартаменти и вили.

Към затворените бизнеси вече са изплатени почти 100 000 лева като кандидатствалите при нас са около 4600 работодатели за 23 000 лица, обяви Деница Сачева. По думите ѝ плащанията ще продължат в работните дни до Коледа и след празника - до Нова година, също ще се превеждат средства.

Деница Сачева посочи, че решението да бъде удължен срокът на противоепидемичните мерки е взето трудно при отчитане на всички гледни точки и с приоритет да бъде запазен животът и здравето на гражданите. По думите ѝ това ще струва допълнително 250 млн. лв. на държавата, като в ресурса се включва и мярката по оперативната програма "Конкурентноспособност" за връщане на 20 на сто от оборота на затворените бизнеси, която трябва да стартира днес.

Споделяне

Още по темата

Още от България