Сачева обвини "Системата ни убива", че злоупотребява с кауза

Активна провокация и злонамерен политически хепънинг била снощната случка

Сачева и подкрепящи я организации нападнаха "Системата ни убива", сн. БГНЕС

Социалният министър Деница Сачева смята, че случващото се на улицата е "отвличане на вниманието, загуба на обществено време и енергия, както и тежка злоупотреба със каузата на хората с увреждания". Тя коментира на извънреден брифинг в неделя ситуацията с участието на майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" в протестите с исканията за оставки на правителството и на главния прокурор и за предсрочни избори.

Бус с надпис "Системата ни убива" бе спрян от полицията в съботната вечер пред Софийския университет и не бе допуснат да се включи в блокадата на Орлов мост. Преди това майки от движението скандираха оставка пред дома на пемиера Бойко Борисов в Банкя. Сблъсъкът им с полицията по-късно провокира напрежение, продължило и в неделя.

Сачева определи случващото се като "опит за активна провокация и "злонамерен политически хепънинг", зад които според нея стоят представителката на инициативата Вера Иванова и бившият омбудсман Мая Манолова.

"Това, което се случва на улицата, не е дневният ред на хората с увреждания. Това не са политиките, от които те имат нужда. Хората имат нужда не само от пари, а от конкретни идеи, политики, програми и мерки, които разработваме с тях", коментира социалният министър

"Въпреки деструктивния характер на Вера Иванова, тя е част от работните групи на министерството и като член на тях тя получава информация, справки. Сами преценете дали трябва да продължавате да наричате това, което се случва навън "протест на майки на деца с увреждания". Това не е такъв протест, това са политически провокации, тежка злоупотреба с каузите на хората", заяви Сачева.

"Системата ни убива" участва редовно в избухналите преди 25 дни антиправителствени протести. На демонстрациите се появяват и различни други организации и дори политическата партия "Възраждане" с различни искания, за да се впишат в недоволството. Освен дежурен плакат "Отменете Закона за социалните услуги", не са поставяни условия, а са правени коментари, че правителството трябва да си отиде, за да може да има адекватна политика за децата с увреждания.

Сачева, както и други представители на правителството, акцентира върху парите, които са отпускани за социални политики и конкретно в случая – за хората с увреждания, но не и за ефекта от изразходването им.

"Говори се много за това какво е направило управлението и правителството на Бойко Борисов. Да видим дали хората с увреждания са част от дневния ред, но нека го видим през числата. От 2009 г. до сга какво показват числата? През 2009 г. разходите по бюджет на МТСП в областта на хората с увреждания са 245 351 247 лева. През 2018 г. разходите са 458 141 835 лева. През 2020 г., същите тези разходи за политики за хората с увреждания, са 921 766 000 лева. Сами изчислете колко е нараснало за 10 години финансирането на политиките за хора с увреждания", каза Сачева пред журналисти. След което изчисли, че само за последните 2 години бюджетът за тези политики е нараснал цели два пъти.

"Само преди няколко дни одобрихме допълнителни разходи в размер на 122 млн. лева по бюджета на МТСП именно за лични асистенти. Също така увеличихме стандарта за социалните услуги с 21%. Разходите за пенсии са 2 млрд. лева, а за лична помощ 83 741 000 лева", изброи още министър Сачева.

Обявените миналата седмица социални мерки обаче са анонсирани само за периода до края на октомври и са обяснение с коронавируса, а не с необходимостта от провеждането на политики за подобряване на живота на пенсионерите и хората в нужда.

Сачева бе придружена на брифинга от представители на организации на хора с евруждания, които подкрепиха действията на правителството.

Веска Събева, зам.-председател на Националния комитет на хората с увреждания, каза, че при тези акции за пореден път има противопоставяне на на едни хора с увреждания на други, но с различни политически виждания.

"Каузата на хората с увреждания се използва за противопоставяне на едни хора с увреждания спрямо други. Членовете ни имат различни политически виждания, но това не означава, че ние трябва да влезем в тези междупартийни борби. Искаме да работим за доброто на нашите деца", заяви тя.

Според нея на дневен ред не са протестите, а това как да се пенсионират хората с деца с увреждания, също и ТЕЛК-овите решения, както и много други неща.

Според Васил Долапчиев от Съюза на слепите, Движението "Системата ни убива" е само на няколко майки, а "подобни като дълбочина и обхват законови промени както сега никога не са извършвани". Той призова правителството да бъде оставено да работи, защото "има изключително спешни задачи за решаване".

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?