Сачева: По-сериозно затягане на мерките ще засегне 50 000 работещи

При ново затваряне ще се прави друг механизъм за подкрепа на бизнеса и работещите

Сачева: По-сериозно затягане на мерките ще засегне 50 000 работещи

Към момента предвижданията ни са, че ако се наложи по-сериозно затягане на мерките, това би обхванало поне 50 000 души, които са на трудов договор, коментира социалният министър Деница Сачева в сряда. 

По думите ѝ трябва да намерим верния баланс между това да не затворим изцяло икономиката, но и да се спазват много по-сериозно всички правила. "Трябва да се намери верният баланс между икономическите и здравните мерки. Трябва да намерим верния баланс между това да не затворим изцяло икономиката, но и да се спазват много по-сериозно всички правила, включително и това - всички да носим маски, вече и на обществени места. И в момента има затворени сектори, но се увеличава броят на заразените и е очевидно, че заболяването се разпространява дифузно. Клъстерното затваряне на определени сектори може би не е добра стратегия, може да се потърсят и други възможности", каза тя.

Тя съобщи, че заедно със социалните партньори вероятно до края на седмицата ще обсъждат възможности за подкрепа на тези бизнеси, които евентуално би трябвало да бъдат затворени, така, както в момента са затворени нощните заведения.

Сачева каза, че ако се наложи затваряне на други бизнеси, на други сектори, на спортни или на други мероприятия, свързани с обществени прояви, ще трябва да се намерят нови мерки за компенсация, тъй като вероятно схемата 60/40 трудно би работила, дори и 80/20 трудно би работила, ако няма приходи. "Единият вариант, по който работим, е за даване на двойно обезщетение за безработица, в размер на 24 лева. Разработваме и друг вариант, който да е 80% от осигурителния доход, без участието на работодател", обясни Сачева.

Тя добави, че ще се види какви ще са необходимите "сметки и разчети" за двата варианта. 

"Работим по вариант, ако се наложи да има пълно затваряне, този път да не искаме самоучастие от тези работодатели, които ще бъдат принудени да затворят. Но мерките могат да обхванат само онези, които са били коректни - тези, които са си плащали осигуровките, тези, за които работодателите са били наистина коректни и са били на трудов договор.

Всички, които в момента работят в сивия сектор, за съжаление, трудно биха могли да разчитат на подкрепа от държавата", коментира Сачева. Тя каза, че стремежът е за евентуална такава мярка за подкрепа на заетостта, средствата да отиват директно при работниците и служителите.

Споделяне

Още от Бизнес