Сачева се обяви за детски надбавки за всички родители

До октомври ще се решава за пенсиите, КНСБ е против преизчисляването за всички

Сачева се обяви за детски надбавки за всички родители

Социалният министър Деница Сачева обяви, че е за това да отпадне тавана за доходите на родителите, за а получават те детски надбавки и те трябва да станат универсални и да се получават от всички. По време на форум на Центъра за изследване на демокрацията и Българския форум на бизнес лидерите в петък тя каза още, че до края на септември ще има решение за размера на пенсиите от следващата година – дали ще продължи плащането на отпуснатите антикризисно от август 50 лв. добавка към месечните суми на възрастните или ще има преизчисление.

Тя отново каза, че решението ще бъде взето на каоалиционен съвет между управляващите ГЕРБ и "Обединени патриоти", които настояват минималната пенсия да стане 300 лв.

Работи се по варианти за преизчисляване на пенсиите, отпуснати преди 2015 година, за преизчисляване на всички пенсии или само на най-ниските, обясни Сачева. Тя обаче заяви, че по нейно мнение трябва да се преизчислят всички пенсии.

Вариантът за преизчисляване на пенсиите, отпуснати до 2015 година, би струвал на държавата 1.2-1.5 млрд. лева и ще се отнася за един милион - милион и сто хиляди души. Разчетите по всички варианти са от 1.2 до 3.8 млрд. лева на година, каза социалният министър.

От КНСБ излязоха с позиция, че е недопустимо правителството да обявява намерения и варианти, които не са били обсъдени със социалните партньори. Синдикатът припомни виждането си, че единственият правилен и справедлив подход за повишаване размера на пенсиите е чрез увеличаване приноса/коефициента (сега 1,2) на всяка година осигурителен стаж, което отчита осигурителния принос на всяко  осигурено лице, респективно пенсионер.

Профсъюзът обяви, че е готов с предложенията си за 2021 г. (повишени приходи от вноски, минимална пенсия на ниво 45 на сто от минималната работна заплата за страната, максимален осигурителен доход, увеличен с ръста на МРЗ, повишена максимална пенсия и пр.). Той обаче изчаква параметрите на макроикономическата прогноза на правителството

КНСБ е против преизчисление на старите пенсии чрез прилагане на осигурителен доход от последните години. "Този подход  руши основни принципи на осигуряването, тъй като разкъсва връзката между принос и права и "насилва" солидарността под предлог за увеличение на най-ниските пенсии", пише в становището на синдиката.

В него профсъюзът допълва, че не познава законодателство и практика в страните с организирани солидарни осигурителни системи, които да допускат неколкократно определяне на нов размер на пенсиите при прилагане на  различни и несъпоставими изходни параметри. Поддържането на покупателната способност на отпуснатите пенсии държавите масово осъществяват чрез т.нар. осъвременяване при отчитане на инфлационните процеси и с оглед нарастването на общественото богатство и/или осигурителни приходи, обясняват от КНСБ.

Конфедерацията призова управляващите да привлекат експертите при обсъждането на вариантите, преди да се вземе решение, което може да прати някои сектори в сферата на сивата икономика.

Пред бизнес форума Сачева каза още, че в момента се прави анализ на социалното подпомагане, който трябва да е готов до края на октомври и да бъде представен пред Народното събрание. При семейните помощи за деца със сигурност са нужни промени, защото детските добавки са сред най-дискутираните теми и от тях всички са недоволни, обяви тя.

Моето лично мнение е, че трябва да има универсални детски добавки, но това е въпрос на разчети и на възможности, посочи Деница Сачева.

В момента детски добавки получават семейства с доход до 410 лв. на член на семейството и са 40 лв. за дете месечно.

Работи се по актуализация на бюджета за тази година и по проекта за бюджет за следващата година, каза още социалният министър пред бизнес форума, събрал се, за да приеме Харта на многообразието.

Българския бизнес очевидно разбира, че многообразието е ключът към иновациите и креативността, коментира по този случая Сачева. Многообразието е ключ и към по-висок икономически растеж, защото всеки може да допринесе за обществото със своите таланти и възможности, допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България