Сачева ще предложи детски добавки за всички семейства, без значение от доходите

Сачева ще предложи детски добавки за всички семейства, без значение от доходите

Социалният министър потвърди, че възнамерява да предложи отпадане на подоходния критерий за отпускане на детски надбавки. Ако предложението бъде прието, ще струва 398 млн. лева. допълнително на държавния бюджет. Сачева вече веднъж лансира идеята през септември, но все още не е сигурно дали ще залегне в бюджета за следващата година.

В момента месечната помощ за семейство с едно дете е 40 лева, за две - 90 лева, за близнаци - 75 лева. Това е при месечен доход до 410 лева на член от семейство. При доход от 400 лв. до 510 лева се изплаща 80 процента от размера на помощта.

Сачева припомни, че преди въвеждането на подоходния критерий преди години, детските надбавки са били за всички семейства. "В момента смятам, че е много по-справедливо това, защото виждаме, че има различни гласове по тази тема. Редно е да има една социална помощ, която не разделя хората, а която ни сближава всички заедно. Прекалено много неща ни разделят напоследък", коментира Сачева пред журналисти във вторник.

Сачева съобщи още, че решение за осъвременяване на пенсиите ще бъде взето на коалиционен съвет и единственото сигурно към момента е, че пенсионерите ще получават по 50 лв. до края на март 2021 г.

Удължаването на мярката 60/40 до края на годината ще струва около 400 000 лв. Ще бъдат запазени около 200 000 работни места.   

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?