Сачева в "Конфликтна зона": Борисов има специфично говорене

Сачева в "Конфликтна зона": Борисов има специфично говорене

"Нашият премиер си има собствена специфика на говорене". Така социалният министър Деница Сачева отговори на журналистическия въпрос: "Признак на уважение към свободните медии ли е премиерът да нарича журналистки "мисирки". Сачева бе гост в предаването "Конфликтна зона" на "Дойче веле", водено от известния журналист Тим Себастиан.

Темата за свободата на медиите бе една от водещите в интервюто на Себастиан с българския министър. Непосредствената причина бе доклада на ЕК за България за спазването на върховенството на закона. Медиите са основна тема в доклада, а ЕК обявява, че много от медиите в страната обслужват правителството.

Тим Себастиян обръща внимание и на заключенията на комисаря по човешки права към Съвета на Европа Дуня Миятович, която предупреди, че ситуацията с медийната свобода в България се влошава. Министър Сачева не е съгласна.

"Над 60% от медийното отразяване в България е критично към правителството. Не бих казала, че това е недостиг на медийна свобода", отвръща Сачева.

В отговор на опасенията за независимостта на националната телевизия след избирането на Емил Кошлуков за директор Сачева казва: "Не съм съгласна, защото в едно от най-популярните предавания по БНТ миналия петък гостуваше един от лидерите на опозицията (Христо Иванов)". Тя е убедена, че "хората могат свободно да изразяват какво мислят за правителството и за медиите в България".

И докато премиерът е оправдан "със специфичния си стил на говорене", Сачева не е толкова благосклонна към президента, който е обвинен в подклаждане на насилието по улиците.

"На площада няма повече от 6000 човека, докато над 1 милион са гласували за това правителство", казва българската министърка. Така тя отговаря на въпроса защо правителството не подава оставка, след като социологическите проучвания сочат, че 70% от хората в България няма доверие в управляващите.

Според Сачева, президентът е този, който сега трябва да "говори за единство и да стартира диалог", но той прави обратното и "подклажда насилието". Министърката е на мнение, че войната между институциите - между правителството и президентството, не се отразява добре на стабилността.

Себастиан сочи, че ръстът на БВП в България през последните десет години е около 50%, но в Румъния тази стойност надхвърля 200%. "България продължава да има и най-ниската средна заплата в Европейския съюз, изброява водещият на "Конфликтна зона" и пита какви са причините. По думите на Сачева, тези показатели не са в резултат от корупция и лош мениджмънт, защото "когато започнахме, минималната заплата в държавата беше 250 лева, а сега е 610 лева".

Водещият на "Conflict Zone" контрира, че по данни на Центъра за изследване на демокрацията, 35% от държавните поръчки са свързани с корупционни практики, а "Трансперънси интернешънъл" разглежда страната като най-корумпираната в ЕС.

"Защо не цитираме Евробарометър, според който 58% от анкетираните в България казват, че не се сблъскват с корупция в ежедневието си?", пита Сачева.

"Не знам кой Евробарометър гледате, но според този от миналата година 80% смятат, че корупцията е широко разпространена", отговаря Тим Себастиан.

Журналистът пита защо няма нито един осъден по високите етажи на властта, нито пък сред водещите престъпни босове. "Делата са все още в съда", отговаря Сачева.

"Но искам да насоча вниманието Ви към това, че части от протестите са финансирани от човек, който се опитва да избяга от българското правосъдие заради неплатени данъци в размер на повече от 700 милиона", казва още министърката. Тя все пак отбелязва, че правителството се вслушва в някои от исканията на протеста - в тези на "младите хора, които искат по-добра правосъдна система и по-безкомпромисна борба срещу корупцията".

Споделяне

Още по темата

Още от България