Съд отхвърли съкращаването на заседанията на Европарламента в Страсбург

Съд отхвърли съкращаването на заседанията на Европарламента в Страсбург

Европейският съд в Люксембург отхвърли опитите на няколко страни от ЕС, водени от Великобритания, да намалят броя на заседанията на Европейския парламент във френския град Страсбург с цел икономии, предаде ДПА.

Съдът се произнесе в полза на Франция, отменяйки вот в парламента от 2011 г., според който броят на годишните командировки до Страсбург се намалява от 12 на 11.

В постановлението си съдът отбелязва, че в учредителните споразумения на Европейския съюз е заложено в централата на парламента (в Страсбург) да се състоят 12 пленарни сесии.

Европейците възнегодуваха срещу високата цена на местенето на армия депутати, преводачи и други служители от Брюксел в Страсбург за четиридневни сесии. Изчисленията на самия парламент сочат, че премахването дори на една-единствена сесия би спестило над 2,5 милиона евро.

Страсбург бе избран за седалище на ЕП като символ на следвоенното европейско помирение заради близостта си с Германия. Той обаче е отдалечен на 500 км от работната база на парламента в Брюксел. Единодушно решение на правителствата от ЕС би отменило това положение, но Франция нееднократно предупреди, че никога няма да се съгласи.

Инициаторът на поправката, която предвиждаше съкращаване на сесиите в Страсбург през 2012 и 2013 г. – британският евродепутат консерватор Ашли Фокс - заяви, че решението на съда е недемократично и ще се окаже вредно. Той обеща дългата битка на консерваторите за спиране на прахосническите командировки, да продължи.

По-голямата част от работата си ЕП върши в огромен комплекс офиси и зали за дебати в Брюксел. Веднъж месечно обаче 754 евродепутати, 3000 души персонал и 25 камиона с документация и оборудване се местят в Страсбург. Това безсмислено преселение струва 160 млн. евро годишно и 20 000 тона въглеродни емисии в атмосферата, се отбелязва в съобщение на пресслужбата на ЕП.

Европейският съд реши да се върне към правото, отбеляза със задоволство председателят на групата на Европейската народна партия /ЕНП/ в ЕП Жозеф Дол.

Съпредседателите на групата на Зелените в Европарламента Даниел Кон-Бендит и Ребека Харм изразиха съжаление за решението.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?