Съд отмени изплащането на 50 млрд. долара от Русия заради "Юкос"

Съд отмени изплащането на 50 млрд. долара от Русия заради "Юкос"

Холандски съд отмени арбитражно решение, което задължаваше Русия да изплати 50 млрд. долара на бившите акционери на петролната компания "Юкос" заради незаконната ѝ национализация, предадоха световните агенции в сряда.

Руското министерство на финансите определя решението като справедливо, а акционерите на приведената в несъстоятелност "Юкос", която бе продадена на търг заради неплатени данъци на руската държавна "Роснефт", обявиха, че ще продължат юридическата битка и ще обжалват.

Днешното решение е голяма победа за Москва, отбелязва Асошиейтед прес.

През лятото на 2014 г. арбитражният съд в Хага постанови Москва да плати 50 млрд. долара на акционерите на компанията заради нарушаване на Енергийната харта, която е подписана от Русия и която пази чуждестранните инвестиции в енергетиката. Претенциите на компаниите "Хъли ентърпрейсиз лимитид" (Hulley Enterprises Limited), "Юкос юнивърсъл лимитид" (Yukos Universal Limited) и "Ветърън петролиъм лимитид" (Veteran Petroleum Limited), които чрез "Груп Менатеп Лимитед" държаха над 70 процента в "Юкос", бяха за 100 млрд. долара.

Тогава арбитражът постанови, че руската страна е извършила през 2003 г. пълномащабна атака срещу "Юкос" с цел да я фалира, да придобие активите ѝ и да отстрани от политическата сцена нейният директор и акционер Михаил Ходорковски, който с други представителите на компанията междувременно бе арестуван.

Това решение бе обжалвано пред окръжен съд в Хага от Москва през ноември 2014 г. с мотива, че акционерите в "Юкос" не може да се ползват от защитата на Енергийната харта, тъй като техните дружества се контролират от руски граждани. Сега холандският съд отменя арбитражната присъда с мотива, че Русия действително е подписала международния документ, но не го е ратифицирала. Другите обстоятелства, които правят решението за многомилиардната компенсация нищожно, са нарушен мандат на състава на арбитражния съд и липсата на мотиви по редица засегнати в присъдата въпроси.

Трите компании акционери в "Юкос" ще трябва да платят на Русия общо около 48 000 евро (54 500 долара) компенсации за направените съдебни разходи.

Решението на холандския съд може да повлияе върху издадени по-рано решения на съдилища в Белгия и Холандия, според които бивши акционери бяха оправомощени да се възползват от руски държавни активи като компенсация за загубата на дяловете си в компанията, която беше най-големият производител на петрол в Русия, посочва Ройтерс.

Концернът бе контролиран от Михаил Ходорковски, по това време най-богатият човек в Русия. През 2003 г. Москва обвини "Юкос", че не е плащала данъци, а Ходорковски бе арестуван, осъден и изпратен в затвора. Той бе освободен през декември 2013 година и оттогава живее в чужбина. Държавният петролен гигант "Роснефт" чрез нагласен търг получи повечето активи на нефтодобивната компания.

Руските власти се надяват, че във всички страни ще започне незабавно спиране на изпълнителните производства по делото, заведено от бивши акционери на компанията, заяви по-късно пред медии говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Прекрасно разбираме, че това не е краят на историята", каза той. По думите му обаче днешното решение е най-важното в практиката на международния арбитраж, а решение на хагския трибунал вероятно се отменя за първи път от 20 години.

Решението само по себе си не снема запора върху недвижимо имущество и сметки, но създава безусловни основания да се иска отмяна на тези обезпечителни мерки, допълни руското Министерство на отбраната.

Бившите акционери имат три месеца да обжалват решението, което може да бъде н аправено пред апелативния или пред върховния съд на Холандия.

"Западът реши да отслаби натиска си, но моите приятели ще продължат противопоставянето си", коментира решението на холандския съд Михаил Ходорковски, който прехвърли своя дял в "Менатеп" и не е страна по водените дела.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?