Съд постанови, че чешкият финансов министър не е сътрудничил на тайната полиция

Андрей Бабиш

Върховният съд на Словакия потвърди решението на по-нискоинстанционен съд, като постанови, че чешкият финансов министър Андрей Бабиш не е сътрудничил на някогашната комунистическа тайна полиция, предаде Ройтерс, като се позова на негов говорител.

Бабиш влезе във властта в Чехия със своята партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) през 2013 г. и е фаворит да заеме министър-председателския пост след парламентарните избори през октомври. Роденият в Словакия милиардер притежава над 250 компании и е вторият по богатство човек в Чехия, където неговата фирма за химикали "Агроферт" е най-големият частен работодател.

Бабиш, който е бил член на комунистическата партия и служител на държавна външнотърговска фирма през 80-те години на миналия век, отрича да е бил доносник.

Словашкият Институт за национална памет, който заведе делото срещу чешкия финансов министър, каза, че ще обжалва решението на Върховния съд.

Бабиш беше признат за невинен от съд на по-ниска инстанция през 2015 г., след като двама бивши агенти на тайната полиция на някогашна Чехословакия свидетелстваха, че той никога не е бил вербуван и че фигурирането на името му в архивите означава единствено неволно сътрудничество.

"Съдът потвърди това, което казвам от началото - включването ми в списъците на Държавна сигурност е било неоправдано, никога не съм сътрудничил на Държавна сигурност", заяви Бабиш пред Чешката осведомителна агенция (ЧТК) след обявяването на решението на Върховния съд.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?