Съд постанови нападателят от Турку да бъде задържан под стража

Съд постанови нападателят от Турку да бъде задържан под стража

Финландски съд постанови, че нападателят от град Турку, убил две жени и ранил осем души, трябва да бъде задържан под стража по подозрения в убийство, извършено по терористични подбуди, и опит за убийство, предаде ТАСС.

Нападателят е в болница, след като бе прострелян от полицията след нападението. Той чу решението на съда чрез видеоконферентна връзка от болницата.

Вчера стана ясно, че заподозреният се казва Абдул Рахман Мешках. Той е на 18 години и е кандидат за убежище от Мароко. Мешках пристигнал във Финландия миналата година. В края на 2015 г. и началото на 2016 г. бил в Германия, но според германското вътрешно министерство не е кандидатствал за убежище там. Освен 18-годишния кандидат за убежище полицията задържа още четирима мароканци, заподозрени за атаките, в които отричат да са замесени.

Вчера финландската служба за разузнаване Супо съобщи, че в началото на годината местната полиция и тя самата са получили сигнал за Мешках, че се е радикализирал и се интересува от екстремистки идеологии. Не е имало обаче информация, че той може да извърши атентат.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?