Съд призна ветеран за жертва на "синдром от войната в Персийския залив"

Британското министерство на отбраната загуби обжалване срещу решение, че войник е жертва на медицински синдром от времето на войната в Персийския залив през 1991 година.

Трибунал за военните пенсии разпореди, че бившият служител Шон Растлинг страда от съвкупност от няколко болести, известна като "синдром от войната в Персийския залив", чието съществуване се оспорва от правителството. Тези, които се борят за признаването на синдрома, се надяват решението на съда да помогне на няколкото хиляди войници, които се оплакват, че са заразени, да получат компенсации. Съдията обаче заяви, че преценката му е направена единствено на базата на правни процедури, което не означава, че може да потвърди наличието на синдрома, съобщи Би Би Си.

Това все пак не е краят на съдебната битка, защото се очаква министерството на отбраната да обжалва решението.

44-годишният Ръслинг вече получава пенсия за инвалидност, но се бори за официално признание на синдрома, характеризиращ се с умора, гадене, треска и депресия.

Синдромът на Войната от Персийския залив е спорен въпрос, все още проучван от медицинската общност. Той се свързва със стреса, дима от горящите петролни кладенци, обеднения уран в оръжията и ваксинациите на войниците, правени преди войната.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?