Съд пусна под гаранция една от заподозрените за шпионаж в САЩ

Съд пусна под гаранция една от заподозрените за шпионаж в САЩ
Един от групата задържани в САЩ по подозрение за шпионаж в полза на Русия призна, че е работел за руската Служба за външно разузнаване (СВР). Признанието, направено от Хуан Ласаро по време на разпит, се съдържа в писмо, изпратено от американското министерство на правосъдието до съдията Роналд Елис, за да го убеди да остави в ареста заподозрения.

Ласаро признал също, че фалшифицирал името си и че е използвал друг заподозрян, перуанската журналистка Вики Пелаес, която представял за своя съпруга, за изпращане на негови информации до руското разузнаване. Къщата, в която двамата живеели в нюйорското предградие Йонкърс, била платена от руското разузнаване, посочил още Ласаро. 

Той е казал на разследващите, че макар да обича сина си, "не би нарушил лоялността си към "службата" дори заради сина си", според представените пред съда документи.

Десет предполагаеми руски агенти бяха задържани в САЩ в неделя, а 11-ият изчезна в Кипър, след като бе отведен пред съд и пуснат под гаранция.

Американското министерство на правосъдието обяви, че властите на САЩ са обнародвали "само незначителна част от уликите", свидетелстващи за дейността на 11-те задържани. Американските специални служби разполагат с над сто дешифрирани послания между задържаните, работили под неофициално прикритие, и техните ръководители, твърди министерството.

Обръщайки внимание на това обстоятелство, както и на факта, че задържаният в Кипър предполагаем финансист на разкритата шпионска мрежа е избягал след освобождаването му под гаранция, правоохранителните органи на САЩ настояха американската съдебна система да не освобождава арестуваните до началото на процеса.

В неочакван за прокуратурата обрат, на съдебно заседание в четвъртък в Ню Йорк съдия Роналд Елис реши да пусне под парична от 250 000 долара гаранция Вики Пелаес и да я остави под домашен арест с електронна гривна на глезена.

"Тя не прави впечатлението на професионален агент", заяви съдията Роналд Елис, мотивирайки решението си. "Тя има истинска самоличност и смята да остане в страната", добави той.

Съдът реши да не освобождава под гаранция съпрузите Ричард и Синтия Мърфи, съдени по същото дело за шпионаж, защото смята, че съществува риск те да се укрият от правосъдието. 

Федералната прокуратура предостави доказателства за 80 000 долара в нови стодоларови банкноти, открити в сейф, принадлежащ на семейство Мърфи, заедно с фалшиво свидетелство за раждане на съпруга.

Адвокат Донна Нюман, която защитава Мърфи, каза, че той е баща, който си седи у дома и няма други контакти освен с други родители в детската градина.

Решението на нюйоркския федерален съд за Хуан Ласаро бе отложено.

Съдебните слушания за други петима заподозрени бяха отложени от съдилища в Александрия, Вирджиния и Бостън.
Прокуратурата поддържа тезата, че всички задържани са част от мощна и добре тренирана шпионска мрежа, докато защитата твърди, че те не са били в позиция да предадат каквато и да ценна информация на Русия, предаде ББС.

Прокурорът Майкъл Фарбиарц заяви пред федерален съдия в Ню Йорк, че 11-те заподозрени имат много помагачи в Съединените щати, които само чакат да им помогнат да избягат ако бъдат освободени под гаранция, предаде Асошиейтед прес. В САЩ има много официални руски представители, които активно подпомагат шпионската мрежа, заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят