Съд с жилищни нужди

Съд с жилищни нужди

Съобщение на сайта на ВАС

"В писмото на Константин Пенчев до председателя на Комисията за борба с корупцията и професионална етика към ВСС Цони Цонев пише: "Във връзка с изнесената днес в предаването "Здравей, България” на Нова телевизия информация от журналиста от в. "Капитал” Росен Босев за придобити от роднини на съдии от Върховния административен съд (председателите на отделения Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов) имоти с право на строеж в община Приморско, като крайно нуждаещи се, Ви сезирам с искане ръководената от Вас комисия да извърши необходимата проверка.

Смятам, че в случая е наложително Висшият съдебен съвет (ВСС) своевременно да установи дали тримата магистрати са уронили престижа на съдебната власт. Ако съветът прецени, че е налице това нарушение на Етичния кодекс на съдиите, прокурорите и следователите, аз своевременно ще внеса искане до ВСС за образуване на дисциплинарни производства по чл. 307, ал. 4, т. 3 от Закона за съдебната власт срещу Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов.”

Загрижеността на г-н Пенчев за правата на строеж на нуждаещите се магистрати от ВАС не е от днес. На 19 ноември 2004 г. ВАС придобива такова право на строеж на брега на плаж "Тарфа" в Лозенец, община Царево. Магистратите получават 2250 кв.м срещу 31500 лв, за да построят нещо, което свенливо е назовано в договора "творческа база". Златната земя им излиза на скромната цена от 14 лева на квадратен метър.

Ако ВАС беше заплатил на община Царево пазарната цена за тази земя към тази дата, общината щеше да се обогати минимум със 500 000 лева, твърдят брокери.

Дали г-н Пенчев е последователен и искрен ще проличи от това дали ще инициира проверка за това право на строеж край морето, придобито на цена като за крайно нуждаещи се.

Икономиите от земята са добре дошли за магистратите, тъй като строежът се оказва скъпо удоволствие заради свлачището, на което изниква творческата база. ВАС инвестира 3 166 871 лв за проучвателни, строителни и укрепителни работи. За пред медиите тя е преименувана на "учебен център", в който според пресслужбата на ВАС "ще се обучават административните съдии от страната".

Първите "обучаващи се" магистрати влизат в стаите си в китния хотел надвиснал над морето през юни 2007 г. На следващата година се активира свлачището, на което против всички закони в строителството е изградена базата. МРРБ налива два милиона лева в бетон за укрепяване на съдийския хотел. Резултатът е твърде спорен, както се вижда от снимките с оголените бетонни колони, на които се крепи постройката.

Злите езици твърдят, че така природата си отмъщава на магистратите от ВАС за решенията им, които дадоха зелена улица за застрояване на на дивия плаж "Корал" през 2003 г. и за ликвидирането на парк "Странджа" през 2007 г. И двете решения на ВАС са свързани със скандални сделки и разпореждания със земя на кмета Петко Арнаудов.

Но ако в случаите с уронилите престижа на съдебната власт съдии Генков, Урумов и Икономов постройките са на здрава скала (борун), то никой не знае с колко ще бъде уронен бюджетът, за да се спаси от пропадане хотела на "Темида Бийч", както го наричат местните хора.

Междувременно от ВСС съобщиха, че етичната комисия се е самосезирала по публикацията.http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2007/07/06/356646_temida_biich/

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2009/05/15/719523_temida_biich_2/

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?