Съд в Германия осъди двойка заради изпращане на писма със заплахи на политици

Съд в Германия осъди двойка заради изпращане на писма със заплахи на политици

Мъж и жена от южния германски град Щутгарт бяха осъдени на по две години и четири месеца затвор за изпращане на писма със заплахи на високопоставени политици и опит за подпалване на правителствена сграда, предаде ДПА.

Двамата 39-годишни подсъдими бяха признати за виновни за многобройни случаи на опити за принуда, заплахи и за опит за повреждане на имущество.

Жената и партньорът ѝ са изпратили десетки писма на политически фигури, включително на Винфрид Кречман, премиер на провинция Баден-Вюртемберг от партия "Зелените", и на федералния вътрешен министър Хорст Зеехофер.

Осъдените предприели също неуспешен опит за палеж на Федералната служба по заетостта в Нюрнберг в началото на август 2020 г.

Писмата били изпращани на пет вълни между декември 2019 г. и октомври 2020 г. на политици, служби, министерства и транспортни асоциации в цяла Германия.

В тях двойката заплашвала с насилие и настоявала получателите им, освен всичко друго, да освободят политически затворници и да спрат да преследват гратисчиите в обществения транспорт.

Писмата били придружени с празни гилзи, кибритени клечки и ножове.

Разследващите успели да проследят двойката благодарение на системите за видеонаблюдение. Освен това следи от тяхното ДНК също били открити на местопрестъпленията. Двойката, която преди това не привличала вниманието на органите на реда с политически мотивирани престъпления, е била арестувана през октомври 2020 г., отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Европа