Съд в Истанбул анулира заповедите за арест на обвинените в заговор военни

Истанбулски съд анулира заповедите за арест на 102-ма военнослужещи, сред които 25 генерали и адмирали, заподозрени в заговор за преврат през 2003 година с кодово име "Чук", съобщи в събота Франс прес. Съдът прецени, че искът за анулиране на заповедта, подаден от адвокатите на  задържаните е обоснован.

Истанбулската полиция  започна разследване по предполагаемия заговор за преврат  през януари тази година след серия материали в турския вестник "Тараф", според които влиятелната турска армия, която от 1960 година  е извършила три преврата, е подготвила планове за атентати в джамии в Истанбул, след което да бъде установено извънредно положение.

Първото съдебно задание по делото е насрочено за 16 декември. То ще се състои в истанбулския затвор Силиври, където се води и друг топ процес - по делото срещу неонационалистическата организация Ергенекон.

През юли съдът постанови ареста на командващия първа армия армейски генерал Четин Доган, за когото се смята, че е организатор на заговора, както и на бившите главнокомандващи военноморските и военновъздушните сили адмирал Ибрахим Фъртъна и армейски генерал Йозден Йорнек.

Общо 196 души бяха задържани по разследването за заговора, за който се твърди, че е бил  инспириран от идването на власт през 2002 година в Турция на Партията на справедливостта и развитието, която има ислямистки произход.

Управлението на партията прездизвика тревога сред част от обществеността и военната класа, които се опасяваха  да не бъде поставена под въпрос светската държава в Турция.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?