Съд в Киев разреши 6.7 млрд. долара глоба за "Газпром" да се търси от цялото й имущество

Съд в Киев разреши 6.7 млрд. долара глоба за "Газпром" да се търси от цялото й имущество

Градският съд в Киев е удовлетворил иска на Антимонополния комитет на Украйна и изпълнителната служба на Министерството на правосъдието и е променил начина за изпълнение на съдебното решение относно наложената на "Газпром" глоба за 171 млрд. гривена (6.7 млрд. долара) за злоупотреба с монополно положение на местния пазар в периода 2009-2015 г. Това съобщи в четвъртък министърът на правосъдието Павел Петренко.

"Просто казано, ако досега по тази глоба можеха да се търсят от "Газпром" средства в банки, вече средствата могат да се търсят от цялото имущество на длъжника", написа Петренко във Фейсбук.

По думите му, до няколко дни съдебното решение трябва да бъде публикувано.

През февруари 2016 г. Антимонополният комитет на Украйна реши да глоби с 85.9 млрд. гривена (около 3.36 млрд- дорала) заради нарушаване на правилата на конкуренцията. Тогава от "Газпром" се удивиха от санкцията, заявявайки, че не извършват предприемаческа дейност на територията на Украйна, а предавата своята суровина на украинското държавно дружество "Нафтогаз".

Газовият концерн обаче не успя да оспори това решение и последва ново произнасяне н асъда за принудително събиране на това вземане, като в същото време на "Газпром" бе наложена глоба за просрочено плащане на глобата и тя набъбна до 171 млрд. гривена.

От "Газпром" планират да сезират по казуса Върховния съд на Украйна, както и международни инстанции.

По-рано съдът в Киев разреши да се отпишат дивиденти за около 80 млн. гривена от регистрираното в Украйна дружество "Газтранзит", в което "Газпром" държи 40 процента, за сметка ан погасяването на глобата на руския концерн.

Сега правосъдният министър допълни, че неговото ведомство продължава по изпълнението на съда за изискването на санкцията от "Газпром".

Специалистката по международно право Мария Ярмуш коментира пред РИА Новости в четвъртък, че претенциите на Кием към "Газпром" са просто "репутационен проект".

"В Украйна "Газпром" работи по законите, от страна на компанията не е имало никакви нарушения. Атнимонополната служба на Украйна, използвайки своите пълномощия, предяви съвършено незаконни и необосновани искания към "Газпром", смята тя.

По думите ѝ действията н Украйна са просто търсене на начин за запълване на бюджета. Ярмуш смята, че е рано да се слага точката на спора за глобата.

В края на май зам.-началникът на правния отдел на "Газпром" Сергей Кузнец определи като "незначителни" перспективите Киев да си търси "дълговете" от "Газпром" извън пределите на Украйна.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?