Съд в Москва остави под домашен арест прочут режисьор; отвън скандираха "Позор!"

Арестът на Кирил Серебренников показва, че в Русия расте влиянието на силовите структури

Съд в московския район "Басманний" остави под домашен арест театралния режисьор Кирил Серебренников, арестуван вчера по подозрение в злоупотреба с 68 милиона рубли (1,15 млн. долара) държавни средства, отпуснати за арт проекта "Платформа", предаде ТАСС.

"Съдът избра по отношение на Серебренников мярка за неотклонение домашен арест със срок до 19 октомври", се казва в решението на съда. Арестът ще се изтърпява в Москва на улица "Пречистенка" номер 17.

През това време събралите се под прозорците на съдебната зала хора скандираха: "Позор! Позор!". След приключването на съдебното заседание режисьорът беше изведен от сградата и качен на автомобил. Някои от неговите привърженици пееха песента "Искам промени" на покойния рок музикант Виктор Цой.

Съдът отказа да удовлетвори искането на защитата да бъде разрешено на режисьора да работи в своя театър в Москва и да участва в снимките на филм в Санкт Петербург. След това говорител на съда поясни, че решението дали Серебренников може да посещава театъра е в правомощията на следствените органи.

Според руското законодателство лицето по домашен арест няма право да се придвижва свободно из населеното място, да ходи на работа, да общува с журналисти, да ползва интернет и да праща писма на хартия. Източник от правоохранителните органи съобщи, че на обвиняемия ще бъде поставена електронна гривна за проследяване на неговото местопребиваване.

Дмитрий Харитонов, адвокат на режисьора, обяви, че ще обжалва днешната присъда.

Задържането на удостоявания с награди театрален и кинорежисьор Кирил Серебренников възмути артистичните среди в Москва. Мнозина актьори, знаменитости и режисьори се присъединиха към тълпите около сградата на Басманния районен съд, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира Виктор Шендерович, писател и режисьор, според когото арестът на "режисьор от световна класа" представлява "ясен сигнал преди изборите". По думите му даже да си световно известен и от елита, това няма да те спаси, ако "репресивната държава реши, че е от неин интерес да те повали на земята с лицето надолу".

Ройтерс посочи, че съдът в район "Басманний" е отказал да остави на свобода Серебренников въпреки свидетелски показания в негово полза, дадени от изтъкнати дейци от артистичния свят. Съдът не е уважил и предложението на видния литературовед и журналист Ирина Прохорова, сестра на бизнесмена Михаил Прохоров, да плати "каквато и да е сума" парична гаранция за режисьора. "Кирил Серебренников е наистина безкористен човек", заяви Прохорова по адрес на твореца и го нарече "гордост на нашата страна".

Влиянието на силовите структури расте

Арестът на Кирил Серебренников, обвинен в измама, създава негативен фон за предизборната кампания в Русия месеци преди вота за държавен глава през пролетта на 2018 г., смятат политолози, говорили пред в. "РБК". Според тях преследването на Серебренников сочи, че в държавната система расте влиянието на силовите структури - не ги притеснява дори това, че президентът Владимир Путин ги нарече глупаци.

"Ами глупаци" - с тези думи, цитирани в печата, коментира неотдавна Путин обиските, извършени в жилището на режисьора.

Руският Следствен комитет съобщи вчера, че художественият ръководител на московския авангарден театър "Гогол център" Кирил Серебренников е заподозрян в злоупотреба с 68 милиона рубли (1,15 млн. долара) държавни средства, отпуснати за арт проект. След обиските у Серебренников и в "Гогол център" в защита на режисьора и колегите му се обявиха множество видни дейци на културата в Русия, припомня "РБК".

Арестът на Серебренников, след като Путин изрази недоволство от действията на силовите шефове, показва, че влиянието на президента в държавната система намалява, а влиянието на силовите структури расте, смята политологът Глеб Павловски.

"Апаратът толкова контролира нещата, че може да избере (за президент, бел. на вестника) когото си поиска. И Владимир Путин му трябва не като активно лице, способно да управлява положението, а като фронтмен. Нахлуването на силовите структури (във властта) е нещо опасно, но вече неизбежно. Защото президентът, поел сам целия контрол върху тези структури, не се справя с този контрол", обяснява експертът.

Президентската кампания за изборите догодина може "да протече под акомпанимента на избирателни арести" - силовите шефове ще действат по принципа "ти си по-успял, ако имаш по-шумни дела и арести", смята руският анализатор.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?