Съд в Полша разпореди на премиера да се извини за казана неистина на предизборен митинг

Матеуш Моравецки

Полски съд разпореди премиерът Матеуш Моравецки в срок от 48 часа да се извини публично за произнесени на предизборен митинг неверни твърдения по адрес на предишните управляващи, предаде Ройтерс.

Според решението на апелативния съд изявлението трябва да бъде разпространено до утре вечер по две телевизии - националната TVP и частната TVN. В него Моравецки е длъжен да признае, че казаното от него на 15 септември т.г. не е вярно.

На въпросния митинг за местните избори през октомври премиерът е казал, че правителството на "Право и справедливост" (ПиС) е похарчило за година и половина за пътна инфраструктура повече пари, отколкото предишните правителства на "Гражданска платформа" (ГП) и Полската селска партия през двата си четиригодишни мандата.

ГП, която сега е в опозиция, подаде жалба в съда и призова премиера да подаде оставка.

Според политолога от Варшавския университет Анна Матерска-Сосновска съдебното решение е важен момент от предизборната кампания, но е трудно да се каже дали ще предизвика обрат в нея. Според експерта премиерът иска да привлече гласовете на центристките и неопределили се избиратели, но в тази ситуация това трудно може да стане.

На национално равнище подкрепата за ПиС е 40 на сто, но е възможно опозицията да се обедини на местно ниво. Изборите за органите на местното самоуправление ще са тест за изборите за Европейско парламент и за Сейм догодина в Полша, отбелязва Ройтерс.

Съветник на Матеуш Моравецки съобщи днес, че премиерът се готви да изпълни разпореждането на съда и да признае, че не е казал истината в коментарите си за инфраструктурните програми на настоящото и предишните правителства, съобщи Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Европа