Съд в Сан Франциско блокира указа на Тръмп срещу "градовете убежища"

Съд в Сан Франциско блокира указа на Тръмп срещу "градовете убежища"

Окръжен съдия в Сан Франциско блокира указа на президента Доналд Тръмп, който спира отпускането на федерални средства на т.нар. градове убежища, които не сътрудничат на американските имиграционни власти, съобщиха осведомителните агенции.

Съдията Уилям Орик отсъди в полза на градските и областните власти на Сан Франциско и Санта Клара в Калифорния, които поискаха временно да бъде блокирано изпълнението на указа, докато го оспорват в съда.

Съдията прецени, че вносителите на иска имат шансове да докажат в съда, че Тръмп е превишил правомощията си, като едностранно е въвел нови правила за регулиране на федералните разходи, както и че указът ще навреди на интересите на обществото.

Тръмп подписа този указ през януари в рамките на кампанията за справяне с нелегалната имиграция.

Сан Франциско е един от над 400-те "градове убежища", в които местната полиция не задава въпроси за имиграционния статут и не предава имигрантите на федералните власти. Сред тези градове са мегаполиси като Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис.

Защитниците на "градовете убежища", които привличат много имигранти, казват, че този подход дава възможност на жителите им да съобщават за извършени престъпления, без да се страхуват, че ще бъдат депортирани.

Споделяне

Още от Свят