Съд в Сан Франциско ще изслуша двете странив спора за антиимигрантския указ на Тръмп

Съд в Сан Франциско ще изслуша двете странив спора за антиимигрантския указ на Тръмп

Федерален апелативен съд в Сан Франциско ще изслуша аргументите на двете страни в спора за антиимигрантския указ на президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес. Този нов етап в съдебната битка ще протече с интервюта по телефона в 15 ч. местно време днес (1 ч. след полунощ бълг. време в нощта срещу сряда).

Федералният апелативен съд ще трябва да се произнесе по решението на федералния съдия от Сиатъл Джеймс Робарт да бъде спряно действието на президентския указ от 27 януари върху цялата територия на Съединените щати.

Президентът Тръмп обеща вчера "силни програми" за граничен контрол, за да попречи на радикалния ислямски тероризъм да проникне в САЩ. В реч в Централното командване на САЩ в базата Макдил, щата Флорида, Тръмп се зарече, че ще победи радикалния ислямски тероризъм и няма да допусне "той да се вкорени в нашата страна". "Затова имаме нужда от силни програми, за да може хората, които обичат нашата страна, да могат да влизат в нея, но не и хората, които искат да ни унищожат", каза президентът.

Големи технологични компании, между които Гугъл, Фейсбук, Майкрософт, Туитър, Епъл, Нетфликс, иБей, Юбър, Дропбокс, Тесла, СпейсЕкс внесоха в съда писмо в подкрепа на процедурата за спиране на прилагането на указа. В писмото компаниите, повечето работещи в Силициевата долина, осъждат "погазването на принципите на справедливост и предвидимост, на които се опираше имиграционната система в САЩ от петдесет години" и произтичащите от това "значителни щети за американската търговия, за иновацията и растежа".

"Всички тези компании са силно зависими от чуждестранни учени и инженери", заявява Даръл Уест, директор на Центъра за технологични иновации към Института Брукингс. Той прогнозира още по-силно противопоставяне на технологичния сектор, тъй като в него работят много млади и прогресивни хора, които не са съгласни с политиката на президента, посочва АФП.

Общественото мнение в САЩ не одобрява антиимиграционния указ - 53 на сто от американците са против него, а 47 на сто го подкрепят, сочи проучване на Си Ен Ен. Същият процент - 53 на сто от американците имат негативно мнение за управлението на Тръмп, който влезе в Белия дом преди две седмици, добавя АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?