Съд в САЩ даде ход на искове срещу Саудитска Арабия за причастност към атентатите от 11.09.

Съд в САЩ даде ход на искове срещу Саудитска Арабия за причастност към атентатите от 11.09.

Федералният южен съд в щата Ню Йорк отхвърли прошението на Саудитска Арабия да бъдат прекратени делата срещу нея по исковете на пострадали от атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г., с които се твърди, че Рияд е подпомагал атентаторите от Ал Каида и затова следва да плати милиарди долари обезщетения на жертвите, предаде Асошиейтед прес.

Обжалвания срещу исковете, постъпили в съда, бяха подали представители на саудитските власти, на няколко саудитски банки, строителна компания и благотворителна организация.

 

Саудитците твърдяха, че ответниците по делото са извън пределите на юрисдикцията на съда в Ню Йорк. Исковете към Рияд и към отделни саудитски организации са подадени от роднини на загиналите при терористичните актове, от застрахователни компании и други американски фирми.

Съдът постанови, че разследването срещу саудитските власти може да продължи, но се съгласи да отклони исковете, подадени срещу една саудитска строителна компания, контролирана от семейството на Бин Ладен, срещу една благотворителна организация и срещу две банки от арабското кралство, с аргумента, че тези структури са извън пределите на юрисдикцията на съда.

През септември 2016 г. Конгресът на САЩ преодоля ветото на тогавашния президент Барак Обама и подкрепи законопроект, който разрешава на семействата на жертвите от 11 септември да подават искове срещу Саудитска Арабия. В писмо до конгресмените тогава Обама ги предупреди, че отхвърлянето на неговото вето може да има разрушителни последствия за Пентагона и да изложи на опасни рискове разположените в чужбина американски военни, като предизвика подобни съдебни процеси срещу тях.

В САЩ неведнъж са изказвани предположения, че властите в Саудитска Арабия са си затваряли очите пред дейността на терористичната мрежа Ал Каида и даже може и да са имали контакти с нея, а затова и носят частична отговорност за атентатите от 11 септември.

 

Рияд обаче винаги е отричал причастност към Ал Каида и нейните действия, и заплашва, че ако съдът уважи исковете на американските граждани, ще разпродаде своите активи в САЩ, възлизащи на стотици милиарди долари, за да не допусне те да бъдат запорирани.

Днешното решение на нюйоркския съд отваря вратата исковете срещу Рияд да бъдат разглеждани, и ако ищците успеят да докажат връзка на саудитските власти с атентаторите, то описаният по-горе сценарий може да стане реалност.

Адвокатът на ищците Джеймс Крайндлър изрази задоволство, че на делото се дава ход, а от адвокати на Саудитска Арабия засега няма коментар.

Споделяне

Още от Свят