Съд в Турция обвини 4-ма български граничари в умишлено убийство

Съд в Турция обвини 4-ма български граничари в умишлено убийство

За умишлено убийство на турски рибар трябва да отговарят българският граничар Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов. Обвинението е на Тежкия наказателен съд в град Къркларели, Република Турция. Днес обвинителният акт на четиримата бе връчен в Районният съд в Бургас по изпълнение на съдебна поръчка от турска страна.

В седемдневен срок адвокатите на българите трябва да се запознаят с обвиненията.

Материалите ще бъдат изпратени в Министерството на правосъдието на България, след което в Турция. Освен в убийство, четиримата българи са обвинени в нанасяне на две тежки телесни повреди и увреждане на имущество.

Инцидентът е от 2008 година. В района на Резово, Михаил Цонков и неговите колеги задържат трима турски бракониери, ловили калкан в наши териториални води. Единият оказва съпротива, ранен е и впоследствие е починал. В България делото беше прекратено преди 7 години.

В съдебната зала във вторник Михаил Цонков, цитиран от БТА, каза, че се притеснява от екстрадиране. Всички знаем какво е в момента положението в Турция, каза Цонков.

Пред сградата на съдебната палата в Бургас бе организиран протест в защита на българите. На излизане от сградата те бяха посрещнати с викове "Герои".

Споделяне

Още по темата

Още от България