Съд забрани на румънски олигарх да заеме мястото си в ЕП

Съд забрани на румънски олигарх да заеме мястото си в ЕП

Един от най-ярките румънски политици е възпрепятстван от съда да заеме мястото си в Европейския парламент, защото срещу него има полицейско разследване, предаде ББС.

Джиджи Бекали - бивш овчар, който спечели милиони от сделки със земя, е обвинен, че е нападнал хора, които се опитали да откраднат колата му.

Съдът потвърди наложената на Бекали забрана да пътува в чужбина, докато трае разследването.

Той обаче заяви, че въпреки всичко смята да замине за Брюксел и да заеме мястото си в Европарламента с петгодишен мандат, като призова румънските власти да го арестуват там.

Бекали, който е ревностен християнин и собственик на най-големия футболен клуб в страната Стяуа - Букурещ, влезе в конфликт с полицията по-рано тази година, когато група крадци задигнаха колата му и поискаха откуп за нея.

Първоначално той плати откупа, но крадците казаха, че след това са им устроили капан и са били бити и изхвърлени край Букурещ от хора на Бекали. Те подадоха жалба в полицията и Бекали беше арестуван.

Той обяви кандидатурата си за Европейския парламент от затворническата килия, макар че по-късно бе освободен.

Бекали, който понякога е описван като румънския Робин Худ, каза, че ще замине за Брюксел, независимо от съдебната забрана.

Голяма част от сънародниците му смятат, че той е по-скоро жертва на престъпление, отколкото престъпник. Това без съмнение му помогна да спечели място в ЕП като представител на националистическата партия "Велика Румъния".

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?