Съдът блокира забраната на Тръмп за сваляне на ТикТок

Сн. ЕПА/БГНЕС

Съдия във Вашингтон снощи временно блокира изпълнителната заповед на президента Доналд Тръмп, която забранява свалянето на китайското приложение за кратки видеа ТикТок (TikTok) в САЩ от 23.59 ч. местно време вчера, предаде Ройтерс.

Съдията от районния съд Карл Никълс, номиниран от президента Доналд Тръмп, и работещ в съда от миналата година, заяви в кратко постановление, че издава предварителна заповед, за да предотврати влизането в сила на забраната за свалянето на приложението ТикТок.

Никълс удовлетвори иска на китайската компания, но отказа "към дадения момент" да блокира други ограничения на американското министерство на търговията върху работата на приложението в страната, които предстои да влязат в сила на 12 ноември.

ТикТок предупреди, че ако ограниченията влязат в сила, те биха направили приложението неизползваемо в Америка.

Според заповедта на Тръмп трябва да се спре разпространението на това приложение, както и на УиЧат (WeChat), техни ъпдейти и свързани с тях кодове чрез американски магазини за мобилни приложения. Не се разрешава също така превеждането на парични суми чрез УиЧат.

Предлагането на интернет хостинг, мрежи за разпространение на съдържание, услуги по транзит на файлове и пиъринг към УиЧат, както и използването на кода на приложението в друг софтуер или услуги също са обхванати от забраната, която трябваше да влече в сила от неделя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес