Съдът чете в четвъртък присъдата на убиеца на таксиметровия шофьор

Състав на Софийския градски съд (СГС) ще произнесе в четвъртък присъдата по делото за убийството на таксиметровия шофьор Емил Емилов. Подсъдим е 28-годишният Георги Пейков, който на 9 февруари т.г. намушка с нож 51-годишния водач в София.

Делото приключи в едно заседание, защото подсъдимият направи пълни самопризнания, което ще му осигури под минималната за това деяние присъда. Пейков е обвинен в предумишлено убийство, за което се полага от 10 до 20 години затвор.

Прокуратурата поиска 9 години заради самопризнанието, а роднините на шофьора – доживотна присъда.

Защитата на подсъдимия пледира, че младежът е причинил смърт по непредпазливост, или убийството е непредумишлено. Според защитата Пейков изобщо не е разбрал, че е убил шофьора, а е действал инстинктивно, след като Емилов го е дръпнал за ръката. Шофьорът настоявал да му бъде платено и Пейков се уплашил, че той ще изпълни заканата си да натисне паник-бутона и да повика колегите си. В акт на самозащита той извадил джобния си нож и наръгал шофьора, след което хукнал да се крие, защото мислел, че водачът го гони.

Адвокатите изтъкнаха и факта, че след като е бил задържан, обвиняемият е признал всичко.

Роднините на убития са предявили искове за 500 хил. лв., които ще бъдат разгледани от съда.  

Часове след убийството на Емил Емилов на 9-ти февруари през нощта стотици таксита блокираха София и се събраха на протест пред Народното събрание с искания за по-добра защита на своята работа.

 

Споделяне

Още от България