Съдът даде две 18-годишни присъди за убийството на Стоян Балтов

Съдът даде две 18-годишни присъди за убийството на Стоян Балтов

Повече от четири години и половина след трагичния инцидент в Студентски град Софийският градски съд призна в четвъртък за виновни двама от тримата подсъдими за убийството на студента Стоян Балтов. Това са Александър Данаилов и Светлозар Стоилов. Те получиха тежки 18-годишни присъди за убийството. Третият подсъдим, Вили Георгиев, бе оневинен.

Данаилов и Стоилов ще трябва да изтърпяват наказанията си при първоначален строг режим.

В заключителната си пледоария по делото във вторник прокуратурата поиска по 20 години затвор за всеки един от тримата подсъдими - Вили Георгиев, Александър Данаилов и Светлозар Стоилов. Осъдените и държавното обвинение могат да обжалват присъдите в срок от 15 дни пред Софийския апелативен съд.

Експертизите по делото показаха, че Стоян Балтов е убит пред бившата дискотека "Амнезия" в Студентския град с множество целенасочени ритници в областта на главата и шията.

Делото започна още през 2009 година, но бе спряно през 2010 година, защото първоначално прокуратурата обвини за убийството само Александър Данаилов и Вили Георгиев. След показанията на Мирослав Станчев се наложи делото да бъде върнато и да започне разследване и срещу Светлозар Стоилов, който до този момент бе само свидетел.

Експертизите показаха още, че ударите са довели до тежка черепно-мозъчна закрита травма и смъртта е настъпила за минути.

В нощта на инцидента на 5 декември 2008 г. Балтов и негови приятели излизат от новооткритата тогава дискотека, но на метри от заведението са застигнати от 7-8 момчета. След спречкване и няколко обидни думи започва бой, в който на Балтов са нанесени смъртоносни ритници в главата.

Този инцидент стана повод за вълна от протести, чиито пик бе през януари 2009 г. Тогава полицията разпръсна със сила мирно протестиращи студенти, пенсионери, еколози и майки на малки деца.

Споделяне

Още по темата

Още от България