Съдът даде ход на делото срещу акушерката Емилия Ковачева от третия път

Съдът даде ход на делото срещу акушерката Емилия Ковачева от третия път

Софийският градски съд (СГС) най-накрая успя да даде ход на делото срещу акушерката Емилия Ковачева, обвинена в опит за умишлено убийство чрез нанасяне на множество удари с ръка и стъклено шише по главата и тялото на новородената Никол в столичната болница "Софиямед".

Това стана възможно едва на третото съдебно заседание, след като първите два пъти съдия Владимир Астарджиев бе принуден да го отложи, за да могат Ковачева и адвокатът ѝ Владислав Янев да се запознаят с всички доказателства по казуса.

В понеделник защитата отново положи всички усилия да отложи за трети път началото на процеса, но съдия Астарджиев отхвърли исканията ѝ. Адвокат Янев първо се позова на отсъствието на един от съдебните заседатели, противопоставяйки се той да бъде заменен от резервен, присъствал на предните две заседания по казуса.

След като СГС не уважи становището му, защитникът на Ковачева поиска отвод на наблюдаващия прокурор Николай Христов, когото многократно е обвинявал пред медиите в предубеденост и едностранчивост при събирането на доказателствата.

Това искане също бе отхвърлено и тогава адвокат Янев опит за трети път да постигне отлагане с мотива, че му трябвало още време да се запознае с всички доказателства, тъй като част от тях били на английски език. Тъй като по тази причина съдия Астарджиев вече два пъти не даде ход на процеса, този път той не се съобрази със защитата.

Така два часа след началото на съдебното заседание, беше даден ход на делото по същество и, по настояване на Емилия Ковачева и адвоката ѝ, беше прочетен целият обвинителен акт в присъствието на родителите на вече едногодишното момиченце, които предявиха 400 000 лева граждански иск срещу подсъдимата.

Споделяне

Още от България