Съдът даде ход на делото срещу Иван Миронов за фалита на "Балканбанк"

Състав на Софийски градски съд даде ход на делото срещу бившия банкер Иван Миронов за фалита на "Балканбанк". По делото е подведена под отговорност и Надежда Асенова Апостолова. Миронов и Апостолова са обвинени за престъпление по член 282 от Наказателният кодекс - за тежки нарушения на длъжностни лица с цел облага.

Според обвинителния акт в периода 2 ноември 1992 - 27 октомври 1995 г. за Миронов и 2 ноември 1992 - 1 септември 1995 г. за Апостолова, двамата са сключвали банкови договори за кредит в лева и във валута, разрешавали са такива кредити и са сключвали споразумения с изключително висока степен на риск от невъзвръщаемост на кредитите.

Двамата обвиняеми са допускали разрешаването на няколко последователни кредита, без предишните да са били издължени. Сумата на кредитите на някои фирми-кредитополучатели е надхвърляла два и повече пъти капитала на банката. Предизвикани са били вредни последици в особено големи размери за ТБ "Балканбанк" АД.

Действията на Миронов и Апостолова са довели до поставянето на банката в режим "Особен надзор" от УС на БНБ през 1996 г. и обявяването на "Балканбанк" в неплатежоспособност и несъстоятелност, посочва обвинението, цитирано от БТА. На 1 август 1997 г. СГС обявява неплатежоспособността на ТБ "Балканбанк" АД. В резултат на престъплението са настъпили значителни имуществени вредни последици в размер на 163 606 150 деноминирани лева, от които главница 138 011 155 деноминирани лева и лихва 25 604 995 деноминирани лева.

Пред журналисти Иван Миронов заяви, че е завел дело в Европейския съд в Страсбург за незаконния му арест в Македония, за нарушение на три точки от Европейската конвенция за правата на човека. Той бе задържан там по искане на България към Интерпол.

Миронов е американски гражданин и от посолството на САЩ многократно са се свързвали с него по повод делото, твърди бившият банкер.

Според Миронов повечето кредити на банката са били обслужвани, а една трета от тях са на държавни предприятия като "Балканкар" и "Плама" - Плевен.

Процесът продължава в сряда с разпита на 16 свидетели.

Споделяне

Още от България