Съдът даде ход на делото срещу водача на потъналия в Лим автобус

Великотърновският Окръжен съд даде в понеделник ход на делото за катастрофата в р.Лим от 4 април 2004 г., при която загинаха 12 деца от Свищов. Това е вторият опит да се стартира процеса, в който обвиняем е Илия Измирилиев от Смолян, шофор на катастрофиралия автобус, собственост на "Пампорово" АД. Срещу него е повдигнато обвинение по текстове от Наказателния кодекс за причинияване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице.

Предишното заседание на 19 януари бе отложено поради неявяването на 14 от призованите свидетели. В случай, че бъде даден ход на делото, магистратите трябва да се произнесат и по исковите молби на родителите на загиналите деца.

За претърпените морални щети те предявават граждански искове в общ размер от 1 200 000 лева, които да бъдат солидарно изплатени от водача и фирмата-превозвач.

В момента върви разпитът на свидетелите. По делото са призовани да дадат показание 41 души и 9 вещи лица. Сред тях са всички оцелели при трагедията деца, педагози и медицински лица, ръководителите на фирмата-превозвач и туроператорската фирма, организирала екскурзията.

Споделяне

Още от България