Съдът даде на магистрат условна присъда за корупция

Съдът даде на магистрат условна присъда за корупция

Софийският градски съд (СГС) призна във вторник за виновен бившия следовател Николета Върбанова по обвинение, че на 20 октомври 1995 година е поискала подкуп от 1000 лева от семейство Милен и Валерия Маринови, за да прекрати започнатото срещу тях производство.

За това престъпление съставът на СГС ѝ присъди една година лишаване от свобода условно с тригодишен изпитателен срок. Върбанова, която в момента е адвокат, ще трябва да плати и 160 лева разноски по делото. Все още не са излезли мотивите към присъдата.

Прокуратурата успя да докаже обвинителната си теза по чл. 301 ал. 1 от Наказателния кодекс, който третира корупцията. Предвиденото наказание по тази разпоредба е до 6 години затвор и глоба до 5 хиляди лева.

Въпреки че бе намерена за виновна, на Върбанова няма да ѝ се наложи да плати глоба. Присъдата може да се обжалва от двете страни в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Това е вторият осъден магистрат в България през последната година. За корупция през 2006-та с условна присъда се сдоби и следовател от Сандански. С присъдата на Върбанова правосъдието ни ще се отчете пред Брюксел за свършеното в борбата с корупцията в системата на правораздаването.

Споделяне

Още от България