Съдът даде втори шанс да се спрат хотелите в парк "Странджа"

Плажът на Царево

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) върна делото срещу Общия устройствен план (ОУП) на Царево за ново разглеждане, с което даде шанс да се спре планираното застрояване на част от природен парк "Странджа". Това съобщиха в четвъртък от коалиция "За да остане природа в България".

Организацията обжалва плана още през 2008 г., но преди месец тричленен състав на ВАС прекрати делото с мотива, че природозащитно сдружение няма право да атакува подобен административен акт. Петчленка на същия съд обаче се позовава за първи път на Орхуската конвенция за достъп до информация, обществено участие във вземането на решения и достъп до правосъдие в областта на околната среда и реши, че жалбата на "За да остане природа" е допустима и трябва да бъде разгледана по същество.

 

Общият устройствен план на Царево предвижда застрояването на хиляди декари по южното Черноморие, преобладаваща част от които се намират в природен парк "Странджа". Община Царево дори се опита да узакони несъществуващия вече скандален комплекс "Златна перла" чрез плана, като вкара застроените вече терени в регулация.

 

През 2009 г., министърът на околната среда и водите Нона Караджова отмени положителната екологична оценка на плана като несъвместима с изискванията за опазване на Природен парк "Странджа" и защитените зони от Натура 2000 в община Царево.

 

Още тогава регионалното министерство трябваше да започне наново процеса по изготвяне на ОУП на Царево, но това така и не се е случило до момента. Вместо това всички инвестиционни инициативи в черноморската община стоят блокирани. Затова от коалицията призовават регионалният министър Лиляна Павлова да отмени заповедта за одобрение на ОУП на Царево, с което да се прекрати безкрайното протакане на делото в съда.

 

От регионалното министерство коментираха пред Mediapool, че "до приключване на съдебното производство няма основание да започне нова процедура. След влизане в сила на съдебно решение по обжалвания Общ устройствен план могат да бъдат предприети действия за промяната му или за изработване на нов".

 

С настоящето си определение ВАС прекратява порочната съдебна практика, съгласно която природозащитните организации нямаха право да обжалват устройствени планове, приети в нарушение на екологичното законодателство.

 

Липсата на качествени обществени консултации и забраната за обжалване на устройствени планове в Закона за устройство на територията, които доведоха до хаотичното презастрояване на Черноморието и планините ни, бе причина за завеждането на дело в Комитета за прилагане на Орхуската конвенция, припомнят от коалицията.

 

Орхуската конвенция за достъп до информация, обществено участие във вземането на решения и достъп до правосъдие в областта на околната среда е създадена от Икономическата комисия за Европа на Обединените нации и е ратифицирана от България през март 2004 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?