Съдът допусна за разглеждане оздравителния план на "Балкан"

Софийският градски съд допусна за разглеждане от кредиторите на "Авиокомпания Балкан" оздравителния ѝ план, изготвен от синдиците Христо Моллов и Олга Миленкова, съобщава пред БТА съдията по делото за несъстоятелност Костадинка Недкова.

За 20 май т. г. съдия Недкова е насрочила Общо събрание на кредиторите на авиокомпанията, които трябва да приемат или отхвърлят оздравителния план.

Ако тогава документът бъде приет, то съдът трябва да го утвърди и тогава ще се пристъпи към неговото изпълнение, гласят разпоредбите на Търговския закон.

За да бъде утвърден от съда, оздравителният план трябва да е приет с мнозинство на кредитори с повече от половината от приетите от съда вземания.

Планът за оздравяването предвижда преобразуване на вземанията на кредиторите, като получат дялове от авиокомпанията. Разчетени са и възможности за петгодишно разсрочено погасяване на дългове към кредитори.

В оздравителната програма се предлага превозвачът да се управлява от управителен и надзорен съвет, като в органите бъдат включени представители на кредиторите.

Утре пред сградата на Министерството на транспорта и съобщенията ще протестират служители и синдикалисти от авиокомпанията. Протестът е срещу политиката на назначените синдици Моллов и Миленкова, както и тази на държавата за развитие на въздушния превозвач.

От независимия синдикат искат Министерският съвет да финансира превозвача временно с 40 милиона долара за увеличаване на самолетния парк.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?