Съдът допусна запор на имущество на Баневи за 141 млн. лева

Съдът допусна запор на имущество на Баневи за 141 млн. лева

Апелативният съд в Бургас допусна запорирането на имущество на семейство Баневи на обща стойност 141.8 млн. лв., съобщи Специализираната прокуратура. Целта е да бъде обезпечен бъдещ иск за конфискация на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Съдът е наложил запор на поименни акции и дружествени дялове от капитала на търговски дружества на съпрузите Николай и Евгения Баневи, както и на майката на Николай – Мария Банева. Запорирани са движими вещи, иззети при претърсването в техния дом - златни кюлчета и накити, часовници и монети, както и средства в банкови сметки и моторна яхта.

В края на август спецпрокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу тримата от семейство Баневи. Те са обвинени за формирането на организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. По делото има данни и за незаконно притежаване на оръжие.

Николай Банев е обвинен като извършител на данъчните престъпления, а съпругата му – като негов помагач. Двамата са предадени на съд, като съизвършители на изпирането на пари. Мария Банева е изправена пред съда като редови участник в организираната престъпна група, като предстои да се изясни публично с какво точно се е занимавала.

Разследващите твърдят, че Баневи са присвоили парите от собствените си предприятия - "Полимери" , "Елма", "Химически завод "Панайот Волов" и "Топлофикация Казанлък". След това са изпрали парите, придобити чрез престъпление.

Прокуратурата твърдеше досега, че от "Полимери" са били присвоени над 1.5 млн. лева, завод "Елма" е бил нарязан на скрап и източен, а заводът в Костенец бил продаден на КТБ.

Източването ставало като всички пари по договори на дружествата се превеждали не по техни сметки, а по личните сметки на Баневи. В самото начало на делото бъдещият главен прокурор Иван Гешев обясни, че Баневи имат над 1 милиард лева в швейцарска банка. Тази информация още не се е потвърдила.

Николай Банев отговаря на обвиненията с твърдението, че прокуратурата няма капацитет и знания да анализира мащабната му икономическа дейност. Съпрузите определиха делото срещу тях като "пълен смях."

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?