Съдът: "Еврофутбол" дължи 330 млн. лв., пропуснати със съдействието на трима министри

Публикувано е първото решение по данъчните мегадела срещу фирмите на Васил Божков

Съдът: "Еврофутбол" дължи 330 млн. лв., пропуснати със съдействието на трима министри

Първото съдебно решение от поредицата данъчни мегадела на държавата срещу фирми с участието на бизнесмена Васил Божков е произнесено на 8 март. На първа инстанция съдът потвърждава, че дружеството "Еврофутбол" дължи на държавата 261 млн. лв. такси и 67.7 млн. лв. лихви, защото за срок от пет години е внесло значително по-малко от дължимото по закон. В същото време съдът установява, че законът не е прилаган коректно не само от хазартния оператор, но и от Министерството на финансите, което е допринесло за щетата за бюджета. В периода от 1 януари 2014 до края на 2019 г. трима министри на финансите са отговорни за несъбраните такси - Петър Чобанов, Румен Порожанов и Владислав Горанов. 

Скандалът за неплатени около 700 млн. лв. от фирми на бизнесмена Васил Божков избухна преди повече от година след сигнал от неговите конкуренти братя Найденови. Тогава бившият финансов министър Владислав Горанов прехвърли вината за щетата изцяло върху хазартните фирми, които неправилно прилагали закона. Оказа се, че схемата е тръгнала още от кабинета "Орешарски" и не е била променена при управлението на Бойко Борисов. Що се отнася до Божков, който се намира в Дубай, той продължава да твърди, че е изряден данъкоплатец и наскоро дори призова медиите да го наричат "най-големият данъкоплатец" и "българин, който обича България". От тримата бивши министри, които са проспали схемата, един е кандидат-депутат от ДПС за изборите на 4 април (Петър Чобанов), а друг е един от авторите на икономическата програма на ГЕРБ (Владислав Горанов).

В своето решение от 8 март 2021 г. столичният административен съд (АССГ) остро критикува действията на Министерството на финансите, които са довели до неплащането на такси върху хазартни игри за стотици милиони левове, съобщава вестник "Сега". В същото време съдия Антоанета Аргирова признава акта на вече закритата Държавна комисия по хазарта, с който се начисляват неплатени такси за близо 300 милиона лева от игрите на "Еврофутбол" .

От експертизата по делото става ясно, че за петте години общата стойност на направените залози е 2.62 милиарда лева, размерът на държавната такса е общо в размер на 393 375 373 лева. От тази дължима сума обаче дружеството е внесло само 132 210 481 лева. Така са изчислени и дължимите 261 164 891 лева такси и 67 723 041 лева лихви, за които сега НАП съди "Еврофутбол".

Любопитно в решението е, че съдът не признава 30 млн. лв. от претендираната от НАП сума, защото става дума за такси от изтекъл по давност период - между 1 февруари 2014 г. и 30 ноември 2014 г.

Въпреки че делото е спечелено от държавата, съдът обръща специално внимание на Министерството на финансите, ръководено през периода от Петър Чобанов, Румен Порожанов и Владислав Горанов.

Съдия Аргирова подчертава, че Законът за хазарта в частта му за таксите наистина е неясен. Според нея обаче, ако една норма не е ясна поради лоша редакция, това не може да е оправдание за неприлагнето ѝ. Тя допълва, че неяснотата се преодолява с тълкуване, което е задължение и на изпълнителната власт. Съдия Аргирова е категорична, че хазартният оператор е бил длъжен да приложи 15% ставка върху залозите и не е могъл да си избере по-ниско облагане, както твърди жалбоподателят "Еврофутбол".

Нормата на Закона за хазарта е прилагана неправилно и от Държавната комисия по хазарта, и от министъра на финансите в продължение на твърде значителен период - повече от 5 години - спрямо обществения интерес и легитимните очаквания на гражданите за законност от държавните органи, включително и от организатора на играта ("Еврофутбол"), се казва в съдебното решение.

Съдът обяснява, че и двата държавни органа тълкуват и прилагат превратно нормата. Това превратно тълкуване е предоставило избор на "Еврофутбол" да организира игрите си така, че да събира или залозите на участниците, или такси и комисионни за участието им в играта. Самата същност на играта обаче не позволява да се  мисли, че може да бъде събрано нещо различно от залог.

Съдия Аргирова посочва, че за последните пет години от дейността на "Еврофутбол" Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е трябвало да реализира 75% повече приходи спрямо действително събраните.

Предвид периода и размера на непостъпилите в държавния бюджет 557 млн. лева, за съда остава необяснимо бездействието на министъра на финансите. Съдът напомня и че през тези 5 години "Еврофутбол" е проверявано 4 пъти и нито веднъж не са били констатирани нарушения, а е трябвало да бъде установено, че законът се прилага неправилно.

Решението на АССГ не е окончателно и може да се атакува пред Върховния административен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България