Съдът гледа на 5 май делото за отстраняването на Софиянски

Софийският градски съд е насрочил за 5 май делото по искането на прокуратурата за отстраняване на столичния кмет Стефан Софиянски от длъжност, съобщиха от съда. Делото ще се разглежда в открито заседание на съдебния състав.

Искането на прокуратурата за отстраняване на кмета е на основание чл.154 от НПК, според който "когато обвинението е за умишлено престъпление от общ характер, извършено във връзка с работата и има достатъчно основания да се счита, че служебното положение на обвиняемия ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото, съдът може да отстрани обвиняемия от длъжност по искане на прокурора".

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация, кметът може да бъде отстранен от длъжност при влязла в сила присъда.

Преди две години бе прекратено първото дело, образувано срещу Софиянски в качеството му на кмет на столицата. Делото бе във връзка с еврооблигационния заем, емитиран от общината през 1999 г. и бе образувано през юни 2001 г. На 11 януари 2002 г. Софиянски бе обвинен в престъпление по служба. Според прокуратурата, той е превишил властта си при определянето на разходите по емисията и така е ощетил бюджета на общината с около 100 000 долара. В обвинението бе посочено, че кметът е нарушил процедурите, като е иззел права на Столичния общински съвет при определянето на разходите за агента по сделката "Пари Ба" и най-вече за рейтинговата агенция "Стандарт енд пуърс".

На Софиянски бе наложена парична гаранция от 10 000 лв., намалена два месеца по-късно на 1000 лева.

След тройна експертиза по еврооблигационния заем бе установено, че параметрите на сделката са подобрени с 35 млн.евро и са направени по-малко разходи от предвидените. На 20 май същата година делото бе прекратено.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?