Съдът гледа при закрити врати Филчевгейт

Софийският военно-окръжен съд започна заседание по делото за подслушването на главния прокурор Никола Филчев. Обвиняеми са бивши офицери от Службата за оперативно-техническо издирване Борис Бояджиев, Йордан Йорданов и Пламен Арсов.

Делото ще се гледа при закрити врати, тъй като част от документите по него са класифицирана информация.

Скандалът за подслушването на Филчев гръмна на 28 юли 2000г., когато с факс до медиите от прокуратурата съобщиха, че в жилището на главния прокурор в столичния квартал "Витоша" са открити два микрофона. Подслушвателното устройство било в съседния апартамент, където живеел о.з. полк. Пламен Арсов.

Адвокатите на тримата подсъдими Пламен Арсов, Йордан Йорданов и Бояджиев поискаха делото да се върне за доразглеждане, защото не е ясно как се е появил в делото вторият от шестте тома събрани документи и доказателства.

Няма протоколи за изземване на "бръмбарите", не е посочен и точен ден и час на подслушването, а само общ период от декември 1999 година до юли 2000 година. По делото няма приложени записи, уточни адвокат Николай Георгиев. Съдът обаче отхвърли искането и даде ход на делото.

Главният прокурор не е сред свидетелите, не е разпитван и по време на следствието, каза адвокатът Николай Георгиев, цитиран от Дарик радио.

Йорданов и Бояджиев са обвиняеми, тъй като са извършили проверка и са обявили жилището на главния прокурор за чисто от подслушвателни устройства. Арсов е обвинен в нерегламентирано подслушване.

Първи като свидетел днес беше разпитан директорът на Национална служба "Охрана" ген. Димитър Владимиров. Той разказа за 27 юли 2000 г., когато главният прокурор му е съобщил за подслушвателните устройства в дома си, и за 28 юли, когато е извършен огледът на апартамента, на който генералът е присъствал. Той е питан и дали Национална служба "Охрана" има техника за разкриване на специални разузнавателни средства, но той е отговорил, че службата не разполага с техника нито за подслушване, нито техника за откриване на СРС.

Като свидетел по делото е призован бившият директор на Национална служба "Сигурност" о.з. ген. Атанас Атанасов, срещу който за същия случай има образувано друго дело. Показания ще даде и отстраненият от МВР заради скандала бивш главен секретар Божидар Попов, обвиненията срещу който отпаднаха в хода на следствието.

Докато се точи следствието, починаха двама от обвиняемите - бившият зам.шеф на НСБОП Светозар Спасов и колегата му в СОТИ Милко Кирилов.

Споделяне

Още от България