Съдът глоби с 2000 лева началника на съдебната охрана във Варна

Софийският градски съд (СГС) глоби в петък с 2000 лева началника на съдебната охрана във Варна за неизпълнение на съдебно решение. Мариан Михнев бе санкциониран по делото срещу бившия председател административния съд в морския град Анелия Цветкова.

Ръководеното от него звено не е изпълнило разпореждането от предното заседание на съда за принудително довеждане на варненския бизнесмен Стефан Стефанов, за когото се твърди, че дал парите на Цветкова.

Вместо да види Стефанов, съдът получи от него писмо, в което той обяснява, че не може да се яви заради влошеното здраве на съпругата и майка си. В него се споменава, че вероятно и синът му - адвокатът Георги Стефанов – няма да се яви, и той наистина не се яви.

За разлика от баща си обаче Георги Стефанов съобщава, че е претърпял два инцидента, от които има две счупвания на един и същи пръст на крака. Също в писмо до Софийския градски съд той пише, че НПК и Законът за адвокатурата му дават право да откаже да свидетелства и смята да се възползва от това.

От обясненията на служителката в кантората на Стефанов Антония Маркова обаче стана ясно, че счупванията на адвоката не са му попречили вместо да свидетелства пред съда, да пътува в чужбина. Тя заявява, че не може да се яви на заседанието, защото шефът и отсъства от страната.

Заради тези писма съдът постанови за следващото заседание на 12 юли принудителното довеждане и на Стефанови баща и син.

Съдът коментира, че не може един варненски адвокат да се подиграва със съдебната система. Председателят на съдебния състав добави иронично, че може би има "варненски и софийски" НПК.

На заседанието в петък трябваше да бъде разпитан и Гриша Ганчев, но паради пътуването му в чужбина по бизнес, той ще бъде изслушван на следващото съдебно заседание.

Споделяне

Още от България