Съдът: Хората с увреждания са лишени от достъп до метрото

Хората с увреждания са подложени на пряка дискриминация от Столичната община, строителния контрол и "Метрополитен" заради трудно достъпните станции на подземната железница Това става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС) за достъпността на софийското метро, цитирано от "Капитал". Решението е окончателно.


ВАС е наложил глоби от по 2500 лв. на Столичната община, ДНСК и "Метрополитен", като е приел, че държавни институциите са проявили небрежност и са подложили на дискриминация голям брой хора.

В края на 2009 г. Фондация "Център за надежда" подаде жалба до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) за недостъпност на софийското метро при метростанция на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Причината е липса на асансьор. Година по-късно комисията възлага да се направи експертиза на всички метростанции от СУ до Младост 1. Заключението е, че те са напълно или частично недостъпни за хора с увреждания.

КЗД също налага глоби от по 2500 лв на тези институции, а на кмета на Столичната община е дадено задължително предписание за изготвяне на програма с мерки за достъп до метростанциите, която трябва да бъде изготвена в двумесечен срок. Вместо да се захванат за работа, в кметството се решава да се води дълъг и обречен на провал съдебен процес, който приключва в началото на 2013 година.

"Нарушението (липсата на достъп), извършвано чрез бездействие, е осъществявано през продължителен период от време, липсват данни за предприети действия от задължения общински орган", пише в решението на ВАС.

При наличие на такова решение Столичната община е задължена да изготви програмата от мерки, а ако не го направи, кметът на София трябва да бъде даден на прокурор", коментира Любомир Денев, адвокат по делото, защитаващ правата на гражданските организации на хората с увреждания, цитиран от "Капитал".

"Съдебното решение неправилно е отнесено към новото метро", коментират от Столичната община. Според кметството делото има връзка само със съществуващия подлез пред университета.

В изпратения до "Капитал" отговор от общината казват, че наклоните на рампите към изходите от подлеза Метростанция "Софийски университет" са с различен градус от този, който се изисква по сега действащите правила - 6%. Причината е, че подлезът е изграден преди 35 години, а тогава не е имало подобни изисквания.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?