Съдът иска гаранция от Италия, че Брендо ще бъде върнат у нас, ако бъде екстрадиран

Софийският градски съд (СГС) ще изпрати две запитвания до италианските власти преди да се произнесе по искането за екстрадиция на сочения от МВР за крупен трафикант на кокаин Евелин Банев-Брендо

Магистратите се интересуват кога се очаква да приключи тамошното разследване на мрежата за доставка на дрога от Латинска Америка към Европа, в която се твърди, че дейно е участвал заподозрения, както и дали е гарантирано връщането му обратно в България след края на производството в Италия.

Причината е, че делото му за пране на пари, които тече в СГС е пред и финал и се очаква до половин година да бъде произнесена присъда.

Евелин Банев беше задържан при съвместна българско-италианска операция срещу международна престъпна група за разпространение на наркотици, която МВР нарече "Кокаинови крале".

Според разследващите Банев е лидер на групата от българска страна. Следващото заседание на съда за това дали Банев да бъде предаден на италианските власти ще е на 20 юни.


По-рано в сряда СГС разреши екстрадирането на сочения за "дясна ръка" на Банев - Тинко Гарев. Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България