Съдът издаде първата у нас оправдателна присъда за отглеждане на марихуана

Съдът издаде първата у нас оправдателна присъда за отглеждане на марихуана

Първата оправдателна присъда за отглеждане на марихуана в България е вече факт. Марин Калчев от Ловеч беше съден за притежаването и отглеждането на две растения марихуана, от които той е извличал екстракт, за да намали симптомите на болестта си – множествена склероза, предаде БНТ.

Пред телевизията Васил Харалампиев от сдружение “Рестарт”, защитаващо медицинското използване на марихуаната, коментира: “Радваме се, че съдът и медицинските работници застанаха зад фактите”. Според него именно това съдебно решение е основната стъпка към разрешаването на дилемата на много болни от същото заболяване на Марин. За тях решението е или да спазваш закона и да страдаш, или да станеш престъпник и да получиш някакво облекчение на симптомите, докато се надяваш специалистите да открият лек за заболяването.

Харалампиев смята, че медицинската експертиза по делото е била тази, която е счупила леда.

“Тези специалисти наистина намериха и куража в себе си от позицията, която е наистина може би ултимативната в българската медицина и неврология. Изключителна е експертизата, аз съм наистина разтърсен от нещата, които хората са си направили труда в крайна сметка да обобщят”, заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от България