Съдът: "Капитолия" трябва да върне 1.6 дка на Борисовата градина. Фирмата обаче бламира решението, преотдала ги

Съдът: "Капитолия" трябва да върне 1.6 дка на Борисовата градина. Фирмата обаче бламира решението, преотдала ги

Собственикът на автокъща "Капитолия", която се намира в Борисовата градина в София, трябва да върне терен от 1.6 дка на общинската фирма "Софийски имоти" ЕАД, който неправомерно ползва под наем. Това гласи финалното определение на Върховния касационен съд (ВКС) от 17 юни тази година. Оказва се обаче че общинската фирма не може да си върне терена, защото наемателят го е преотдал на трето дружество и реално сега "Софийски имоти" трябва да се съди с него.

Какво реши съдът?

Наемателят на терена ЕТ ЕТ "Минкин – Албена Минкин" подава касационна жалба на 4 май 2020 г., с която обжалва решение на Апелативен съд - София и на Софийски градски съд, които изискват от него да върне на Софийски имоти въпросния имот от 1638 квадрата. Автокъщата го ползва с договор за наем от 2008 г., който вече едностранно е прекратен от "Софийски имоти". Съдът отхвърля и претенция на ЕТ "Минкин – Албена Минкин" "Софийски имоти" да му изплати сумата от 28 275.93 лв. за извършени строително-монтажни работи в периода 2015-2017 г., с които е подобрен ползвания под наем имот.

Въпросният терен e oбщинcĸa coбcтвeнocт, дaдeнa зa yпpaвлeниe нa "Coфийcĸи имoти" пpeз 1997 г. През 2003 г. общинската фирма продава на ЕТ "Минкин – Албена Минкин" единствената частна сграда на терена - 88.5 кв. м. първи етаж и 52 кв. м. втори етаж. Собственик на фирмата според Търговския регистър е Албена Георгиева Минкин - Асил. Именно там е офисът на автокъщата.

От мотивите на съда става ясно, че дружеството "Софийски имоти" едностранно е прекратило договора за наем, защото наемателят е нарушил клауза от договора - да не преотдава на трето лице целия имот или части от него без изричното писмено съгласие на наемодателя, т.е. без разрешение от общинската фирма. Такова нарушение е установено по делото.

Парцелът е преотдаден на "Софтрейд 2003" ООД. Прави впечатление, че управител на дружеството е Салех Салим Асил – тоест, фамилията му съвпада с Албена Георгиева Минкин - Асил, която е наемателят по договора със "Софийски имоти". А другият управител е Петър Георгиев. Именно през "Софтрейд 2003" автокъщата осъществява вноса на коли.

Без разрешение върху наетия от общината имот са построени 6 броя стоманобетонови фундаменти с чадър от метална конструкция, изпълнени без разрешение за строеж и без одобрени проекти. Именно затова те или трябва да бъдат премахнати, или ще останат в собственост на "Софийски имоти", като и в двата случая заплащане на извършените СМР не се дължи.

"Софийски имоти": Не може да се възползваме от съдебното решение

Директорът на "Софийски имоти" Димитър Шивачев обясни обаче, че на този етап общинската фирма не може да се възползва от това решение на съда, тъй като наемателите от ЕТ "Минкин – Албена Минкин" твърдят, че откакто са получили писмо за освобождаване на терена, не са били във владение, а там е била друга фирма – "Софтрейд 2003" ООД и де факто осъденият не е бил там.

По думите на Шивачев пред БГНЕС това са хватки за бавене на изпълнението на съдебното решение. От думите му стана ясно още, че има и друго дело, заведено пред Софийския градски съд по казуса и първото му заседание е насрочено за октомври.

Шивачев обясни, че сагата с "Капитолия" е от около три години и поясни, че до преди получаване на писмото за освобождаване на терена, собствениците редовно са плащали наем. Във времето на делото обаче са спрели да го правят. От думите му стана ясно, че автокъщата притежава основната сграда, която се намира в терена и при освобождаването му тя ще трябва да бъде отчуждена.

Директорът на "Софийски имоти" припомни, че преди 2 години Столичният общински съвет прехвърля обектите: автокъщата "Капитолия", заведението "Маймунарника" и ресторанта "Веселото село" в Борисовата градина за стопанисване от общинското предприятие "Паркове и градски градини".

Споделяне

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?