Съдът касира изборите за Общински съвет в Кюстендил

До насрочването на нови частични избори се свиква старият съвет, работил до вота през 2011 г.

Съдът касира изборите за Общински съвет в Кюстендил

Върховният административен съд (ВАС) касира изборите за Общински съвет в Кюстендил, проведени през октомври миналата година, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия адвокат Анани Константинов.

Срещу резултатите от изборите бяха подадени пет жалби. Две от тях са на БСП и ДПС, а останалите са на кандидати за общински съветници от БСП, ДПС и Партия за хората от народа.

Касирането на изборите е заради нарушения, допуснати от секционни избирателни комисии. Най-грубо е било нарушението в секционната избирателна комисия в село Коняво. Неин председател беше Петър Тошев от БСП. Той не е вписвал данните от личните карти на хората и ЕГН-та им. След изборите Тошев обясняваше, че не е правил това, защото хората в селото се познавали.

На практика решението на ВАС означава, че сегашният общински съвет повече не може да работи. Предстои той да бъде разпуснат и на негово място да се свика старият общински съвет, който работеше между 2007 и 2011 г.

Решенията, взети от новия общински съвет, чийто избор е касиран, обаче не са недействителни, защото произнасянето на ВАС няма обратна сила, обясниха магистрати.

По закон до три месеца президентът трябва да насрочи дата за нови избори.

“Неприятно и нелепо”, коментира кметът на Кюстендил Петър Паунов пред Mediapool. Според него това се дължи на безотговорното поведение на председателите на секционни избирателни комисии. “Решението на съда само потвърждава искането ми за въвеждане на постоянно действащи професионални секционните избирателни комисии от три до пет души, които на случаен принцип се избират в коя секция да отидат", каза Паунов. Той допълни, че  максимално бързо трябва да бъде свикан старият общински съвет, за да бъде приет бюджетът на общината в срок.

Като успех определи касирането на изборите депутатът Мая Манолова от БСП. Според нея решението на съда показвало, че изборите не са били честни. Манолова смята, че след три месеца, когато ще има отново избори, положението няма да е по-различно, защото кметът Паунов ще иска да си гарантира мнозинството в общинския съвет.

Петър Паунов спечели втори кметски мандат в Кюстендил още на първи тур. Той беше  издигнат от коалиция “Кюстендил”, зад която застанаха десни партии. Коалицията му взе най-много места  - 13 в 37-членния общински съвет. Останалите места се разпределят между ГЕРБ – 9, БСП – 8, РЗС – 2, Лидер – 2, Инициатива “Кюстендил – Осогово” - 2 и Синята коалиция – 1.

В предишния общински съвет, който ще работи до частичните избори, най-много места имаха  коалицията на Паунов – 8, и БСП също толкова. Управляващата партия ГЕРБ беше представена от 6 съветника. Останалите места бяха на местни коалиции и инциативни комитети. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?