Съдът касира изборите за съветници в Разград

Административният съд в Разград отмени решението на ОИК за определяне на новия общински съвет в града и обяви избора на съветници за недействителен. Решението на магистратите бе обявено на пресконференция в четвъртък от председателят на съда Ива Ковалакова-Стоева, предаде БТА.

Делото бе образувано по жалбата на областната структура на ГЕРБ и кандидата за общински съветник на партията Огнян Обрешков. Според жалбоподателите, на партията е бил отнет един мандат за общински съветник като част от действителните гласове са определени за недействителни и обратното.

Оспорени са резултатите от 62 от общо 69 секции в Разград. Съдът разпореди експертиза за повторно ръчно преброяване на бюлетините. След броенето бе установено, че само в две секции има идентичност с отразеното в секционните протоколи и констатираното от вещото лице, обясни Стоева.

В останалите секционни комисии са открити различия, които водят до промяна в броя на действителните и недействителните гласове и съответно в броя на общинската квота.

Резултатът от съдебната експертизата налага преразпределение на гласовете. Новото съотношение между политическите сили в Общинския съвет определя седми мандат на ГЕРБ за сметка на ДПС. Така в съвета се оформят три групи от по седем общински съветници от ГЕРБ, ДПС и БСП.

Според съда са допуснати нарушения, които водят до промяна на обявения изборен резултат и няма друга правна възможност, освен той да бъде обявен за недействителен.

Решението на съда може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд. Ако и той потвърди решението на Административния съд в Разград, с указ на президента в тримесечен срок следва да бъдат насрочени частични избори.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?