Съдът казва за платеното паркиране в София до 10 дни

Снимка: БГНЕС

Софийският административен съд ще се произнесе до десет дни дали е законно платеното паркиране за живеещите в центъра на столицата. Това съобщиха от гражданското движение "ДНЕС", по чиято жалба беше образувано дело.

В петък беше третото заседание по делото след като предишните две бяха отложени по различни причини.

Искът срещу Столичния общински съвет беше заведен на 4 юни 2012 г. Първото заседание на съда на 5 октомври 2012 г. беше отложено заради включването на нови жалбоподатели. На 7 декември 2012 г. беше второто съдебно заседание, което също бе отложено, поради внасянето на голямо количество нови доказателства.

Основните аргументи на ищците са, че Наредбата за организация на движението в Столична община противоречи на множество закони, включително и на конституцията.

Едва двадесетина граждани се включиха в мълчаливото присъствие пред сградата на административния съд. По време на първото съдебно заседание недоволните бяха десетократно повече, като блокираха улицата пред града, а полиция охраняваше протеста им.

Сред протестиращите днес беше вокалистът на група “Сигнал” Йордан Караджов. Според него обективността на съдебния състав е от ключово значение за решаване на проблема с платената "синята зона" за живеещите в центъра. Той припомни, че преди броени дни Административният съд уважи искането за отмяна на текстове от спорната наредба, в частта ѝ за преференциалното паркиране на хора с увреждания.

"Това решение на съда ни прави оптимисти, че не е далеч времето, когато столичани ще получат възмездие за няколкомесечните си протести, които не бяха чути и отразени от общинските съветници", каза Данчо Караджов. Той изрази възмущението си, че "вместо да се вслушат в гласа на гражданите и да преосмислят решението си, общинарите проявиха върховна наглост, като си поискаха обратно преференциите за паркиране".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?