Нов развой в битката между съдружниците

Съдът махна Христо Грозев от "Труд" и "24 часа"

Христо Грозев, Сн. БГНЕС

Проточилата се повече от година война между съсобствениците в "Медийна група България холдинг" навлезе в нов обрат във вторник.

Христо Грозев от едната воюваща страна вече не е съиздател на вестниците "Труд" и "24 часа", тъй като на 1 декември 2010 година австрийското дружество, което е закупило дялове от фирмата-купувач на медиите, не е било регистрирано и не е провело общо събрание, съобщиха от “Медийна група България холдинг”.

Софийският градски съд е обявил за нищожни договорите за продажба на дружествени дялове на фирмата "БГ Приватинвест ГмбХ", в която участват Христо Грозев, Даниел Руц и Карл Хабсбург.

В края на 2010 година германската група "Вестдойче алгемайне цайтунг" продаде всичките си активи на консорциум от български, германски и австрийски инвеститори, а именно на Христо Грозев, Карл Хабсбург, Даниел Руц, Любомир Павлов и Огнян Донев, обединени в дружеството "Медийна група България холдинг".

В началото на 2011 г. стана ясно, че 83% от "Медийна група България холдинг" са били прехвърлени на името на Огнян Донев и Любомир Павлов в ущърб на съдружниците им Грозев, Хабсбург и Руц.

Сделката е станала без знанието на другия партньор в проекта – регистрираната в Австрия фирма на тримата "БГ Приватинвест" ГмбХ (BG Privatinvest GmbH), която първоначално влезе в сделка за вестниците на ВАЦ с 53%.

Прехвърлянето на дяловете в ущърб на Грозев и Хабсбург (Руц се оттегли от играта) отключи тежка война между доскорошните съдружници, която се водеше в съда, в следствието и чрез конкурентните медии.

В резултат на сигнали на Грозев до прокуратурата Донев и Павлов се сдобиха с повдигнати обвинения. Според сигналите чрез покупката на вестниците "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност.

Донев е с обвинение за данъчни престъпления и за пране на пари. Срещу Павлов са повдигнати три обвинения – за пране на пари, документна измама и документи с невярно съдържание. Двамата имат мерки за неотклонение парична гаранция по 50 000 лева.

В последните дни срещу Донев и бяха повдигнати обвинения за укриване на данъци в особено големи размери и му бе наложена мярка за неоклонение в рекорден размер от 500 хил. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България