Съдът може сам да определя колко секретно е едно дело

Всеки съд, който работи със секретна информация трябва сам да определи нивото на секретност. Това заяви министърът на правосъдието Антон Станков след работната срещата по проблемите на достъпа до информация в съдебната система, съобщи БТА.

Личното ми мнение е, че данни от рода на кои са страни по делото, кога е било разгледано то, редовно ли са призовани страните, както и самият характер на диспозитива на решението на съда не би следвало да бъдат класифицирана информация, добави Станков.

Шефката на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова каза, че съдът преценява до каква степен да цитира секретна заповед, дали да възпроизведе цели абзаци от нея, с което да мотивира засекретяването на делото, или да цитира само номер и да даде възможност делото да остане публично.

Маркова добави, че фактът на съществуването на секретна заповед не може да бъде класифицирана информация, секретно е обаче тяхното съдържание по същество.

Спорът за секретността на съдебните дела тръгна от случая "Чорни". Софийски градски съд обяви, че всичко около решението му да отмени забраната за Майкъл Чорни да влиза в страната е тайна, защото върху заповедта на бившия директор на НСС ген. Атанас Атанасов имало гриф "Строго секретно".

Вчера председателят на СГС Емил Марков призова вътрешния министър Георги Петканов да промени нивото на защита на документа като се позова на Закона за защита на класифицираната информация. Според Марков тази заповед е известна на обществото още от август 2000 г. и не заслужава да бъде определена дори като "поверителна".

Цвета Маркова и министър Станков са за това да бъде организирано обучение на магистратите по приложението на Закона за класифицираната информация в съдебната система. Така ще се преодолее различното тълкуване на закона и ще се стигне до еднакво виждане по въпросите кои неща в едно дело са секретни и кои не са. Маркова каза, че вече е проведено обучение на служители по сигурността от МВР от регионалните структури от цяла България.

Адвокатът Васил Василев каза, че в момента следствената тайна се използва по един недобросъвестен начин, защото се оказва, че тя важи само за защитата, а пресцентровете на МВР и прокуратурата си позволяват да обявяват кой е виновен и кой не.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: