Съдът на ЕС нареди на Гугъл да скрие "остаряла" информация за потребител

От търсачката определиха решението като "разочароващ" опит за цензура

Съдът на ЕС нареди на Гугъл да скрие "остаряла" информация за потребител

Съдът на ЕС поиска от интернет-търсачката Гугъл да скрие страници с "чувствителна" информация по настояване на интернет-потребител от Испания. Решението на съда в Люксембург от 13 май може да накара и други потребители да поискат същото от търсачката.

Според съда гражданите на ЕС имат право да изискват от търсачките да не посочват страници с "ненужна", "некоректна" или "остаряла" информация.

Към съда с жалба се обърнал испанският гражданин Марио Костеха Гонсалес (Mario Costeja Gonzalez) съвместно с испанската агенция за защита на личните данни. Той твърди, че в резултат на търсене в Гугъл по неговото име се появяват препратки към публикации в испански вестник с 16-годишна давност, в които се казва, че домът му е обявен на търг заради дългове. Гонзалес поискал препратките да бъдат премахнати, защото проблемът с дълга бил отдавна решен, а информацията за запора нарушавала личните му права и го компрометирала.

От Гугъл са заявили, че искането за скриване на данни от резултатите от търсене е равно на цензура. От компанията са отбелязали, че не контролират потока от информация, а само предоставят препратки към данните, които се намират легално и свободно в интернет.

Решението на Съда на ЕС бе определено като "разочароващо" от представител на Гугъл, който е отбелязал, че на компанията ѝ е нужно време, за да анализира последствията, отбелязва БиБиСи.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?