Съдът на ЕС нареди на Полша да замрази незабавно промените във Върховния съд

Съдебната реформа на полските управляващи предизвика масови протестни митинги в страната.

Съдът на ЕС в Люксембург нареди на Полша "незабавно" да спре промените във Върховния съд на страната. Решението, произнесено два дни преди местните избори в Плоша е по повод законодателните промени за мащабни промени в съдебната власт, включително намаляване на пенсионната възраст за съдиите. Според критиците на реформата тя е в нарушение на конституцията и подкопава върховенството на закона в страната.

Разпореждането на Съда на ЕС към полските власти да отменят незабавно закона, който намали пенсионната възраст за съдиите от Върховния съд, е междинна мярка, до произнасянето му по спорната съдебна реформа.

През август полският съд се обърна към Съда на ЕС с въпрос дали промените не нарушават европейските правила. В същото време обаче полското правителство и президентът на страната Анджей Дуда продължиха с процедурата по пенсиониране на съдии и назначаване на нови, което засили критиките, че властите поставят съдебната власт под политически контрол.

По-рано този месец Европейската комисия внесе в Съда на ЕС искане за спиране на съдебните реформи в Полша с мотива, че те са в нарушение на правото на ЕС. С решението си от петък Съдът в Люксембург практически уважи искането.

Полша трябва "незабавно да суспендира" закона за ранното пенсиониране, прилагайки решението със задна дата за съдиите от Върховния съд, засегнати от този закон, гласи разпореждането на Съда на ЕС. Съдът тепърва трябва да се произнесе дали полската реформа нарушава правилата на ЕС - процес, който може да продължи седмици или дори месеци, отбелязва ДПА.

Една от въведените мерки беше пенсиониране на върховни съдии, навършили 65 години, с което практически се отстраняват 40 процента от магистратите включително председателя им Малгожата Герсдорф. Тя обаче отказа да се оттегли с аргумента, че мярката е в нарушение на полската конституция, която ѝ дава шестгодишен мандат, изтичащ през 2020 г.

Законът предвижда, че съдиите, които искат да запазят местата си във Върховния съд, трябва да поискат разрешение от президента Дуда, но повечето отказаха да направят това, тъй като би било акт на намеса в независимостта на правосъдието.

Управляващата партия "Право и справедливост" твърди, че с новия закон прочиства съда от корумпирани съдии, но опонентите я обвиняват, че се опитва да отстрани критичните гласове.

Междувременно заместник-председателят на съда Росарио Силва де Лапуерта призна, че има риск от "сериозна и непоправима вреда за интересите на ЕС", ако се установи, че намаляването на пенсионната възраст е в нарушение на европейското законодателство. Тя отбеляза, че президентът на Полша вече е назначил поне 27 нови съдии и са обявени вакантни места за още няколко поста, включително за председател на Върховния съд. Тези стъпки са наложили да се действа спешно, заяви Съдът на ЕС в решението си.

Председателката на Върховния съд в Плоша Малгожата Герсдорф каза пред полските медии, че е удовлетворена от решението на Съда на ЕС, но добави: "Не съм щастлива, че правителството на моята страна не направи това по-рано и ние трябваше да се изправим пред Европейския трибунал", цитира думите ѝ "Политико".

Искът бе внесен от заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс, отговарящ за върховенството на закона. Съдът реши, че удовлетворява всички искания на ЕК, като отбелязва, че на този етап не е постъпила позицията на полските власти. В мотивите се посочва като смущаващ фактът, че съдиите, навършили 65 години, трябва да удостоверяват, че са в добро здраве, за да продължат работата си, ако желаят това, а окончателното решение дали да останат на поста си, трябва да бъде взето от президента на страната. 

"При вземането на решение държавният глава не е обвързан с никакви критерии и решението му не подлежи на съдебно оспорване. Освен това законът за Върховния съд му дава пълномощията да решава и за увеличаване броя на съдиите във Върховния съд", посочва още Съдът на ЕС.

Според него действията на правителството са създали "дълбока и незабавна промяна в структурата на Върховния съд". Отбелязва се също, че "изискването за съдебна независимост е част от същността на фундаменталното право на справедлив процес".

Решението на Съда на ЕС отекна като бомба във Варшава. "Разбира се, ние ще отговорим след щателен анализ", заяви полският премиер Матеуш Моравецки. Началникът на кабинета му уточни пред полските медии: "Ние трябва да реагираме някак на новата ситуация". Той обаче добави, че е невъзможно законът да работи със задна дата.

Говорителят на полския президент коментира, че решението на Съда на ЕС може да принуди властите да "актуализират закона за Върховния съд".

През последните месеци някои полски министри коментираха, че не е нужно страната да се съобразява с решението на Съда на ЕС по казуса, но други – като министъра на правосъдието Збигнев Зиобро - се обърнаха към Конституционния съд да каже дали полското право има върховенство пред европейското.

В заключителната част на разпореждането на Съда на ЕС се казва, че страната "трябва да изпълни решението без отлагане", а в противен случай следват глоби.

Опозицията в Полша отдавна предупреждава, че дългосрочната цел на управляващата партия "Право и справедливост" е да изкара страната от ЕС – обвинение, което правителството бурно отрича.

Брюксел е в остър конфликт с Варшава от края на 2015 г. поради опасения, че реформите, въведени от консервативното правителство на Полша, поставят съдебната власт под прекомерно политическо влияние.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?