Съдът на ЕС: Неработещите имигранти без социални помощи

Съдът на ЕС: Неработещите имигранти без социални помощи

Неработещите имигранти, граждани на ЕС, могат да бъдат лишени от правото да получават социална помощ в приемащата държава. Това реши Съдът на ЕС, който се произнесе по искане на германските власти, предаде във вторник БТА от Брюксел.

В Германия двама румънци водят дело, защото, без да са работили нито там, нито в Румъния, очакват да получават помощи. Днешното решение постановява, че за целите на достъпа до някои социални помощи имигрантите от ЕС нямат право да изискват да бъдат възприемани еднакво с гражданите на приемащата държава от Общността, освен ако пребиваването им в чуждата страна не отговаря на условията от директивата за свободно движение.

Съгласно директивата, приемащата държава не е длъжна да предоставя право на социални помощи през първите три месеца от пребиваването на чужденеца.

Когато продължителността на пребиваването на чужденеца е над три месеца, но под пет години, директивата предвижда условия за правото на пребиваване, сред които и условието неработещите имигранти да разполагат с достатъчно собствени средства.

С това директивата цели да не се допуска безработните имигранти от ЕС да използват системата за социална закрила в приемащата държава, за да се препитават.

Затова всяка държава от ЕС трябва да има възможност да отказва отпускането на социални помощи на безработни имигранти, които упражняват свободата си на движение с единствената цел да получават социални помощи в друга държава от Общността, въпреки
че не разполагат с достатъчно средства, за да имат право на пребиваване там, гласи съдебното решение, цитирано от БТА.

Споделяне

Още от Европа