Съдът на ЕС обяви за законна програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ

Съдът на ЕС обяви за законна програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ

Решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2015 г. да изкупува държавни облигации е законно и в правомощията на институцията, реши във вторник Съдът на ЕС, цитиран от БТА.

Програмата за изкупуване на облигации не е форма на финансиране на държавния дълг, което е забранено, тъй като облигациите са купувани на вторичния пазар, постановиха съдиите.

Според закона е ясно, че ЕЦБ и централните банки на страните членки могат по принцип да действат на финансовите пазари, като купуват и продават инструменти с пазарна стойност в евро, се посочва в прессъобщение на съда.

В Германия бяха внесени няколко дела, оспорващи програмата за изкупуване на облигации, която целеше да даде тласък на вялата икономика на еврозоната след финансовата криза през 2008 г. Купувайки държавни и корпоративни облигации, ЕЦБ се надяваше да понижи лихвите и така да се стимулират потреблението и инвестициите.

Към момента ЕЦБ е инвестирала в облигации общо 2.6 трилиона евро (3 трилиона долара).

В четвъртък ще се състои последното за годината заседание на ЕЦБ, на което се очаква банката официално да обяви края на програмата за изкупуване на облигации - решение, което се очаква от юни.

Споделяне

Още от Бизнес